Головна » 2015 » Серпень » 12 » Стежками Гуцульщини: «пишу з Криворівні останнього листа»
Стежками Гуцульщини: «пишу з Криворівні останнього листа»
19:38

Подорож Михайла Коцюбинського гуцульським краєм завершувалась. Пропонуємо до вашої уваги останній лист, надісланий письменником з мандрівки 1911 року.

 

1911, 12 серпня, Криворівня.

30, Субота, 911. Криворівня.

Дорога Вірунечко, пишу з Криворівні останнього листа до тебе, бо в понеділок виїду звідси. Весь час тут дощі безперестанку, сиджу в хаті, нікуди не ходжу. Раз тільки ходив до знайомих до Ясенова (за 5 верст), та й то мок. Сьогодні перший день погоди – і так мені досадно, що якраз тепер, коли, здається, погода поправляється, мушу виїздити. Коли б настали сонячні дні, може, залишуся тут ще на понеділок, але вдома буду так само 6 або 7-го пароходом вранці. На всякий випадок, вийдіть на пристань 6-го. Вчора дістав коректу опов[ідання] “Сон”. Вийшло всього 22 з чимось сторінки. Оповід[ання] буде надруковане в ІХ кн. Зараз їду прощатися до Грушевських, а завтра поїду до Жаб’я попрощатися з д[окто]ром Невістюком.

Сьогодні таке сонце, що брав сонячну ванну 1 ½ години. Маю до тебе просьбу: оддай зараз почистити мою панаму, вона, здається, доволі брудна, щоб я, як приїду, мав чисту. Та, що на мені, вже брудна дуже.

Я здоров, спочив і радію, що скоро буду вдома. Коли б Ви всі тільки були здорові.

Чи лишили для мене вишню? Я сього року не їв вишень. Поцілуй од мене маму, Лідю, тьотю й дітей. Знайомим уклін. Цілую тебе сердечно. Що нового вдома? Буду мати твої листи аж у Львові. Твій Муся. ********************************************************************************************************

Примітки.

... буде надруковано в ІХ кн. – Оповідання “Сон” було надруковано в ІХ кн. “Літературно-наукового вістника” за 1911 р.

Невістюк Яків – лікар із села Жаб’є; писав художні твори, гостинно приймав у себе українських письменників, які відпочивали на Гуцульщині. У власній бібліотеці М. Коцюбинського зберігається комедія Я. Невістюка “Кандидат”, видана 1911 р. у Львові.

Раз тільки ходив до знайомих до Ясенова ... – У Ясенові перебували того літа Ольга та Осип Роздольські. О. Роздольський (1872-1945) – український фольклорист і перекладач, член етнографічної комісії УАН. Закінчив Львівський університет, працював викладачем у гімназіях Коломиї, Перемишля, Львова. З М. Коцюбинським познайомився у Львові 1909 р. під час переїзду останнього через Львів на Капрі.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1172 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість