Головна » 2015 » Липень » 20 » Стежками Гуцульщини: нарешті у Криворівні
Стежками Гуцульщини: нарешті у Криворівні
15:16

Подолавши чималий шлях Михайло Коцюбинський дістається Криворівні. Про свій побут і творчі плани він пише у листі до Віри Устимівни.

 

1911, 20 липня, Криворівня.

7 VІІ 911. Криворівня.

Дорога Вірунечко! Вчора під вечір нарешті доїхав до Криворівні. В дорозі мусив ночувати, дорога була погана, бо скрізь порозмивали дощі. В Криворівні через Черемош позносило всі кладки й мости, так що довелось до Гнатюка переїздити на дарабі. Помістили мене у дяка, недалеко од Гнатюка, маю чисту й добру хату, але живу не сам, а з студентом. Обідаю і чай п’ю у Гнатюків. Словом – все вийшло добре і вигідно, так що я поки задоволений. Погода вчора і сьогодні добра, сонце, тепло, тільки ночі холодні. Але барометр обіцяє суху погоду. Почуваю себе здоровим, втомився тільки в дорозі, бо все не міг спати. В суботу поїду з священиком на два дні в гори, до Зеленої. Стараюся знайти коня і провідника, здається, тут недорого буде, не дорожче карбованця на цілий день. Взагалі думаю не марнувати часу. Сьогодні ходив до Грушевських, вони вже тут і тішилися, що мене побачили. Увечері дістав твою картку з Крут, з якої бачу, що до Бахчисараю Ви не заїздили. Нетерпляче чекаю твого листа. Як Ви всі? Чи здорові діти і з чого більше задоволені: з Криму чи з вишень? Ти, певно, змучилася в дорозі. Як себе почуваєш? Чи здорова мама? Чи зраділа, що вже всі вдома? Як здоров’я Ліді? Поцілуй всіх од мене і про все напиши. Чи є що з пошти? Не скучайте і будьте здорові. Цілую тебе міцно. Твій Муся. Всі кланяються.

********************************************************************************************************

Примітки.

Помістили мене у дяка ... – М. Коцюбинський у Криворівні квартирував у гуцула – дяка М. Мосейчука.

... живу не сам, а з студентом. – М. Коцюбинський жив з О. Вовком, студентом Львівського університету, який теж відпочивав у Криворівні.

Поїду з священиком ... – з О. Волянським – українським культурним діячем, який з 1893 по 1923 року був священиком у с. Криворівні. В його домі на відпочинку бували І. Франко, Леся Українка, М. Коцюбинський, О. Кобилянська, Г. Хоткевич, О. Олесь, В. Гнатюк, Є. Тимченко, І. Труш та ін.

Зелена (кол. Ріка-Зелена) – село Верховинського району Івано-Франківської обл., за 30 км від Криворівні. Була віддаленою парафією О. Волянського.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1486 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість