Головна » 2015 » Липень » 16 » Стежками Гуцульщини: на шляху до Криворівні
Стежками Гуцульщини: на шляху до Криворівні
11:58

Улітку 1911 року Михайло Коцюбинський разом з родиною подорожував Кримом, після чого вирушив до Криворівні. Шлях письменника прослався через легендарне місто Одеса. Про свої враження від мандрівки він пише у численних листах. Продовжуємо нашу традицію знайомства з листами Михайла Михайловича до Віри Устимівни.

 

 

1911, 15 липня, Одеса.

2 VІІ 911. Одеса.

Дорога Вірунечко! Їхалось мені не погано, але і не дуже добре. Було тісно (хоч я спав, бо мав койку), пасажирів так багато насіло в Севастополі і в Євпаторії, що класна публіка ночувала на палубі, на матрацах, і по палубі не можна було пройти. Багато не мали де сісти навіть. Годували препогано, прислуга груба, порядку ніякого, до того в Одесу приїхали замість 12 в 3 год. До консула спізнився. Але ходив, і там мені сказали, що візировку можна зробити і в Волочиську, тільки дорожче на 25 коп. Виїду сьогодні в 10 год. вечора, а поки що блукаю й скучаю в Одесі, де хмарно, холодно, вітер, пил і дим з асфальту. Почуваю себе добре. Здоров. Ще тільки 6 година, а я не знаю, що робити цілих 4. А як Ви доїхали? Чи заїздили до Бахчисараю? Чи всі доїхали здоровими? Чи не сварилися діти? Пиши, як здоров’я мами і Лідіне? Поцілуй їх од мене. Чекаю твоїх листів нетерпляче. Ще цілую. Твій Муся.

*******************************************************************************************************

Примітки.

…візировку можна зробити і в Волочиську… - Їдучи за кордон, у Криворівню, М. Коцюбинський повинен був оформити документи в Одесі, в консульстві, або на прикордонній станції у Волочиську.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1167 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість