Головна » 2015 » Серпень » 3 » Стежками Гуцульщини: «…хмари лізуть на гори, як дим»
Стежками Гуцульщини: «…хмари лізуть на гори, як дим»
10:30

Після повернення з гір негода не дозволяє Михайлові Михайловичу продовжити подорожі Гуцульщиною, тому він затримується у Криворівні, де відпочиває та спілкується представниками української інтелігенції. Разом з тим він пише листи додому, адже думками залишається поряд з родиною.

 

1911, 2 серпня, Криворівня.

20. VІІ 911. Криворівня.

Дорога Вірунечко! Вчора дістав твого листа і дуже дякую. Твої листи заспокоюють мене, бо я все чогось турбуюся і часто думками буваю з Вами. Я почуваю себе непогано, серце не докучає, хоч сплю недобре. Чого – не знаю, бо йду до ліжка не пізніше, як о 10. Відколи вернувся з своєї поїздки, вже третій день у нас погана погода, дощі. Доводиться сидіти вдома і дивитися, як хмари лізуть на гори, повзуть по них, як дим. Читаю трохи, а більше балакаємо з Гнатюком та займаюся тим, що їм, од ранку до вечора. Лінуюся навіть писати. Така шкода, що нема сонця. Починаю бліднути, хоч ще чорний. Тіло наче ще більше почорніло. Вчора увечері прийшли сюди Устименко і Саєнко. Кланяються тобі. Утомлені вражіннями, болять їх ноги, невиспані і вже хотять вертатися додому. Я серджуся на погоду. Хочеться мені на гори, робити записи, студіювати, а не можна.

Збираюся написати на Капрі, а встиг написати тільки до Шрага і Леонтовича, написав також картку до Галдзевича. До Сімовича не маю чого тепер писати, бо не знаю, де він. Яку справу мали до мене чехи? Не говорили тобі? Ти можеш писати до мене сюди останній раз 25, а потому, до 30-го, пиши до Львова, вул. Супицького, 17, Наукове товариство ім. Шевченка. Виїду я звідси певно, 1-го, а зі Львова 3 або 4, значить, буду вдома 6 або 7. Напиши мені, що тобі купити. Годинників дітям, певно, не куплю, бо дешевих нема. Пальто постараюся купити, але не знаю, чи вдасться. Ну, бувай здорова. Цілую тебе міцно. Цілую маму, Лідю, дітей і тьотю.

Пишіть.

Твій Муся.

Знайомим уклін.

Гнатюки кланяються.

********************************************************************************************************

Примітки.

Устименко Сергій Петрович (1891-19??) – приятель М. Коцюбинського, учасник його літературних ”субот”. Закінчив Чернігівську гімназію та Київський університет.

Саєнко Микола Ферапонтович – чернігівський знайомий Коцюбинського, учасник літературних “субот”. Закінчив Чернігівську гімназію та Київський політехнічний інститут. Брат відомого українського художника О. Саєнка з селища Борзни Чернігівської області. Збереглось фото, на якому М. Коцюбинський зображений з С. Устименком та О. Саєнком.

Написав також картку до Галдзевича ... – Галдзевич Євген Францевич – учитель гімназії в Петербурзі, з яким М. Коцюбинський познайомився на Капрі 1909 р. Є. Галдзевич уважно стежив за творчістю М. Коцюбинського. Восени 1912 р. Галдзевич відвідав М. Коцюбинського у Чернігові. Листування охоплює період 1909-1912 рр.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1232 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість