Головна » 2021 » Травень » 12 » «Слово своє він гострив на кремені душі своєї»: виставка бібліотечних матеріалів до 150-річчя з дня народження Василя Стефаника
«Слово своє він гострив на кремені душі своєї»: виставка бібліотечних матеріалів до 150-річчя з дня народження Василя Стефаника
11:55

У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського експонується виставка бібліотечних матеріалів, що знайомить шанувальників красного письменства з посмертними виданнями творів одного з найвидатніших новелістів кінця ХІХ – початку ХХ ст. – Василя Семеновича Стефаника (14.05.1871 – 7.12.1936). Минає 150 років з дня народження художника слова, який творив серцем і вкладав живу душу в новели про життя своїх співвітчизників. «Його твори справляють враження народних пісень, в яких нема ніякої риторики, сентиментальності, тільки неприкрашене, голе, наївно зображене життя, - дійсність, часто сумна, але пройнята золотом найправдивішої поезії» - писав далекого 1900 року про Василя Стефаника Іван Франко. Як і тоді, глибоко западає в душу людей Стефаникове слово, пробуджує в них добро й гуманність, співчуття до людського горя і чесність, справедливість і любов до України та її народу. Саме висока художність і правдивість забезпечили творам Василя Стефаника безсмертя. Генії не вмирають – їхні твори, як буйний лан, колосяться на ниві української літератури з її нетлінною окрасою – творчістю Василя Стефаника.

Ювілейна виставка представляє рідкісні видання В.С.Стефаника, зокрема, том І повного зібрання його творів у трьох томах видавництва АН УРСР 1949 року, книгу «В.Стефаник. Избранное. Москва, «Художественная литература», видану 1971 року до 100-річчя з дня його народження, збірку новел і оповідань «Моє слово» Київського видавництва «Веселка», випущену 1971 року до 120-річчя видатного літератора, посібники для учнів, студентів, учителів з питань стефаникознавства, літературні портрети митця, написані провідники українськими літературознавцями, такими як С.Крижанівський, Н.Жук, В.Лесин, Ф.Погребенник.

Про незгасний інтерес до творчого спадку Василя Стефаника і його міжнародний резонанс свідчать переклади його творів болгарською, німецькою, португальською мовами, видані в Софії, Берліні, Ріо-де-Жанейро.

Путівник по літературно-меморіальному музею В.Стефаника в с.Русові, де народився видатний письменник, має дарчий напис його директора, сина Василя Семеновича, Кирила Васильовича: «Музею М.М.Коцюбинського від В.Стефаника. Русів, 20 лютого, 1959 року. Стефаник К.В».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 430 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість