Головна » 2024 » Березень » 8 » «Шевченко – живий»: виставка бібліотечних та фондових матеріалів до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка
«Шевченко – живий»: виставка бібліотечних та фондових матеріалів до 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка
07:30

Постать Тараса Шевченка – одна з найвеличніших не тільки в українській літературі, а і в українській культурі. Його внесок у її розвиток – неоціненний. У березні 2024-го виповнюється 210 років від дня народження цього по-справжньому Великого українського письменника. До ювілейної дати Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського підготував виставку бібліотечних та фондових матеріалів «Шевченко – живий».

На виставці представлені книги та періодичні видання з наукової бібліотеки музею: збірки поезій Тараса Шевченка різних років видання, критична література, біографічні розвідки, спогади про письменника, а також альбоми з його творчими доробками як художника, зокрема альбом офортів Тараса Шевченка, який Ірині Михайлівні Коцюбинській подарувало Українське Товариство дружби у Києві 1964 року. Фондова частина виставки представлена філателістичним надбанням музею – листівками та марками із зображеннями Тараса Григоровича Шевченка.

Для виставки з наукової бібліотеки музею-заповідника було відібрано кілька «Кобзарів» Тараса Шевченка різних років видання. Особливо цікавим є екземпляр 1961 року, на обкладинці якого – уривок із рукопису заповіту Тараса Шевченка. Солідний за розмірами «Кобзар» 1986 року видання зі вступною статтею Олеся Гончара та ілюстраціями українського графіка Володимира Куткіна зібрав на своїх сторінках не лише поезії, а і поеми та балади. «Кобзар» 1994 року порадує свого читача глибокими та змістовними поезіями Тараса Шевченка та надзвичайними ілюстраціями Івана Марчука із циклу «Шевченкіана». А ще особливої уваги заслуговує факсиміле «Мала книжка» Тараса Шевченка. В ній на сторінках відтворені рукописи з виправленнями автора. Маємо також і передрук «Кобзаря» з видання 1942 року з вступною статтею «Гнів Шевченка» Павла Тичини.

Окрім «Кобзарів», для виставки були відібрані книги з іншими літературними надбаннями Тараса Шевченка. Зокрема, є збірка поем із яскравими та досить оригінальними ілюстраціями Олександра Івахненка. До книги увійшли поеми «Катерина», «Сова», «Наймичка», «Хустина», «Титарівна», «Марія» та ін. Поезії для середнього та старшого шкільного віку представлені у книзі «Три літа», 1987 р. видання. Вірші супроводжуються репродукціями з творів графіки, малярства та автографів Тараса Шевченка. У вітрині також представлений перший том повного зібрання творів Тараса Шевченка у дванадцяти томах. Це літературно-художнє видання було надруковано 2003 року.

Дітей можуть зацікавити збірки поезій Тараса Шевченка «Садок вишневий коло хати» з гравюрами Олександра Івахненка, 1982 року видання, та збірка віршів для молодшого шкільного віку «Мені тринадцятий минало», що багато ілюстрована малюнками Антона Тетьори.

Твори Тараса Шевченка перекладені на 147 мов світу. Зважаючи на те, що творчість письменника дійсно є всесвітньо відомою, ми не могли оминути увагою цю сторінку його життя. На виставці маємо збірку поезій Т.Г.Шевченка з перекладами англійською мовою Джона Віра, Ірини Желєзнової, Ольги Шарце та Гледіс Еванс. Книгу 1989 року видання вдало доповнюють ілюстрації – репродукції робіт Шевченка. Також маємо збірку поезій Шевченка українською та англійською мовами, 1977 року видання.

Досить цікавою нам видається книга «Заповіт» мовами народів світу». У ній безсмертна поезія Тараса Шевченка надрукована в перекладі на 147 мов світу, зокрема, англійською, італійською, датською, арабською, грецькою, бенгальською, румунською, корейською та багатьма іншими.

Змістовною та досить вагомою у плані дослідження особистості Тараса Шевченка є книга «Спогади про Тараса Шевченка». В ній зібрані історії кількох десятків людей, які так чи інакше були знайомі або якимось чином пов’язані з Тарасом Шевченком. «Шевченківський календар» Олександра Деко також є досить цікавим дослідженням біографії письменника. Гортаючи календар, можна легко дізнатися про події із життя класика в певний день. Не менш цікавим є дослідження Дмитра Чуба «Живий Шевченко». Ця книга видавалася кілька разів. Вона легко знаходить свого читача, оскільки цікаво та доступно розповідає про класика української літератури Тараса Шевченка.

Для тих, хто цікавиться критикою творчості Т.Г.Шевченка, ми представили одне з найповніших на сьогодні коментованих зібрань опублікованих за життя й у перший рік після смерті Шевченка текстів про його літературну й образотворчу спадщину.

Художня спадщина Тараса Шевченка також віднайшла своє місце на нашій виставці. Так, ми представили альбом із роботами Шевченка-художника (1976 рік). Підписи та матеріали у книзі друкуються різними мовами, зокрема українською, англійською, німецькою, французькою. Маємо на виставці ще одне чудове друковане видання: «Офорти Тараса Шевченка» з поясненнями Василя Касіяна.

Виставка бібліотечних та фондових матеріалів «Шевченко – живий» триватиме в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського протягом двох тижнів, з 9 до 23 березня. Запрошуємо!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 73 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість