Головна » 2015 » Березень » 13 » Шевченківський вечір у музеї
Шевченківський вечір у музеї
11:02
У творчому житті Михайла Коцюбинського вагоме місце просідає велична постать Тараса Шевченка. Як засвідчував письменник, саме творчість Т.Шевченка повністю перевернула його світогляд на український лад. Недарма ж, майже всі поезії з «Кобзаря» М.Коцюбинський знав напам'ять, дуже часто цитував їх, а в його особистій бібліотеці почесне місце відводилось для творів Шевченка.
Коли Михайло Коцюбинський очолював «Просвіту», то організовував Шевченківські вечори у Чернігові, на які запрошувались найкращі музиканти і декламатори, кілька разів приїздив М.Лисенко з колективом співаків, щоб взяти участь у таких концертах. Діти письменника теж брали участь у шевченківських святах: декламували вірші, співали народні пісні, у родині спеціально шили для дівчаток українські костюми.
За спогадами Ірини Коцюбинської, у Чернігові в Миколаївській церкві щороку в день смерті Шевченка відбувалась панахида, яку родина письменника обов’язково відвідувала.
Музей-садиба письменника продовжує ці традиції і щороку в дні пам’яті Кобзаря проводить заходи, присвячені Т.Шевченку. Темою цьогорічного вечора стала музична шевченкіана Чернігівщини, адже чимало сучасних композиторів звертаються до Шевченкових творів , прочитують їх по своєму, надають їм якогось особливого звучання і місцевого колориту. У виконанні капели бандуристів ім. Остапа Вересая прозвучала «Тополя», музику до якої написав Г.Верьовка, «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле» Л.Ревуцького, «Чи ми ще зійдемося знову» В.Власова. Відомий композитор М.Збарацький розповів, що у нього нещодавно вийшла збірка «Музична Шевченкіана», до якої ввійшов 21 твір на слова Т.Шевченка, а також виконав свою пісню «Якби зустрілися ми знову». Солістка філармонійного центру Т.Олійник заспівала народну пісню «Утоптала стежечку».
Перед присутніми також виступили начальник міського управління культури Ю.Ткач та депутат обласної ради М.Рудько.
Захід відбувся в рамках проекту «Мистецькі зустрічі у музеї», який присвячений пам’яті колишнього директора музею Юлія Коцюбинського і триває з листопада 2014 року.







QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1474 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість