Головна » 2015 » Липень » 10 » Родзинки колекції: портрет М. Коцюбинського на тлі красольок
Родзинки колекції: портрет М. Коцюбинського на тлі красольок
15:51

У вітальні меморіального будиночка музею Михайла Коцюбинського є експонат, який чи не одразу привертає пильний погляд відвідувача. Це - портрет митця, написаний Михайлом Жуком у 1907 році.

 

Також читайте: Родзинки колекції: портрет Т.Г. Шевченка.

 

Талановитий художник Михайло Жук мав добру освіту, зокрема навчався у Київській рисувальній школі Миколи Мурашка і в Краківській академії мистецтв у класі Станіслава Виспянського – видатного майстра вітражу і декоративного розпису. У своїх мистецьких витворах М. Жук органічно поєднав традиційне народне мистецтво і специфічні риси західних мистецьких течій. Через рослини і квіти, зображені у творах, М. Жук талановито передавав енергетику підйому, руху, пластичності. Художника по праву вважають засновником українського монументального стилю.

 

У часи свого життя в Чернігові Михайло Жук був близьким другом родини Коцюбинських. Однією з кращих робіт художника є пастельний портрет М. Коцюбинського (1907).

 

Фоном на портреті використані улюблені квіти письменника – красольки, що одразу створюють уяву про особистість митця, ставлять акцент на внутрішній світ портретованого - такий багатий, але ніжний і яскравий, як його улюблені красольки.

 

Високе чоло, уважні проникливі очі, що мудро споглядають плинність земної краси. І коли уважно придивитись до образу Михайла Михайловича, то приходить думка, що художник і близький по духу побратим письменника вловив ту мить в житті митця, коли він піднісся над земними буденними клопотами до вічності, його душа насолоджується красою Едемського саду і з портрету світить там особливим неземним світлом.

 

Портретом був задоволений і сам Михайло Михайлович, і вся родина дуже високо поцінувала роботу Михайла Жука. Вони взаємно обмінялися подарунками своїх кращих досягнень на творчій ниві. У відповідь на подарований портрет, М. Коцюбинський презентував дві своїх збірки оповідань з промовистим написом: «Високоповажному Михайлові Жукові взнак признання його таланту 20.IX.1907 р. Чернігів».

 

І по сьогодні цей портрет вважається найкращим портретом Михайла Коцюбинського.

********************************************************************************************************

 Примітки.

1. Подається за статтею: Москаленко М. Невтомний у пошуках краси. Художники у життєвому просторі Михайла Коцюбинського// М. Коцюбинський: погляд з ХХІ століття: Збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції, присвяченої 150-річчю від дня народження Михайла Коцюбинського. – Чернігів: Видавець Лозовий В.М., 2014 . – С. 284-288.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 3048 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість