Головна » 2015 » Липень » 23 » Родзинки колекції: полотна Івана Труша
Родзинки колекції: полотна Івана Труша
16:41

Михайло Коцюбинський, будучи справжнім художником слова, завжди поціновував талановиті роботи майстрів живопису. І важливе місце серед живописних полотен, що прикрашають будинок родини Коцюбинських у Чернігові, займають роботи відомого західноукраїнського художника Івана Труша.

У 90-х роках ХІХ століття Іван Труш навчався у Краківській Академії мистецтв у класі польського художника і письменника Яна Станіславського. Саме там він знайомиться з популярними на той час у Західній Європі художніми напрямками та течіями. З поміж них тоді ще художнику-початківцю І.Трушу найбільше імпонував імпресіонізм з його ескізною технікою малювання, ясним насиченим колоритом, що радує око розмаїттям барв при відкритому просторі та природному освітленні.

Іван Труш виявився талановитим учнем, який майстерно вмів передати гру світла, наповнюючи свої пейзажі особливим настроєм, переживанням, роблячи акценти на чомусь надзвичайно гарному у природі. До того ж митець часто виступав у пресі з оглядами виставок і теоретичними статтями про мистецтво. Журнали з його публікаціями до цього часу збереглися у меморіальній бібліотеці М. Коцюбинського.

У 1905 році у Львові за сприяння «Товариства прихильників української літератури науки і штуки» було влаштовано виставку творів українського мистецтва, на якій були представлені роботи галицьких і східноукраїнських художників. Серед них були і роботи Івана Труша, який на той час був знаним і популярним художником у Львові.

Того ж року М. Коцюбинський по дорозі до Італії теж відвідав Львів. Імовірно саме під час цього візиту письменник придбав або отримав у подарунок дві роботи І. Труша «Кипариси» і «Одинока сосна».

Самотня сосна є улюбленим мотивом різних робіт художника. Розробляючи цю тему у багатьох ескізах, І. Труш інтуїтивно проводив аналогії між людським характером і краєвидом, настроєм і погодою.

Живопис І. Труша за змістом і настроєвістю перегукується з творчістю М. Коцюбинського. Обидва митці подорожували Італією, і черпали своє натхнення з краси її пейзажів. Частинка цієї краси втілена в картині «Кипариси», де темно-зелені крони дерев на тлі безмежного простору мальовниче виграють у променях сонця, що сідає за небокрай.

Сьогодні ці полотна І.Труша є справжньою оздобою вітальні меморіального будинку письменника.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1847 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість