Головна » 2016 » Травень » 12 » «Просвіта» інкогніта: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського презентували нову книгу Віктора Моренця
«Просвіта» інкогніта: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського презентували нову книгу Віктора Моренця
10:11

«Просвіта» інкогніта» - саме таку назву носить нова книга знаного дослідника і краєзнавця, кандидата на здобуття цьогорічної обласної премії ім. М.Коцюбинського Віктора Моренця, яку було презентовано 11 травня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського. Видання розповідає читачам про історію «Просвіт», що діяли на Прилуччині у 1917-1922 роках.

Видання вражає не лише ґрунтовністю самого дослідження, але і багатим ілюстративним матеріалом, фотокопіями документів тих часів, що загалом дає широке уявлення про масштаби діяльності просвітянських організацій на теренах Прилуччини. А справ дійсно було зроблено немало. Саме на підтвердження цьому в книзі читач може ознайомитися з номерами молодіжного часопису «Гасло» (а таких на той час виходило лише три на всій території України) першим в Україні «Українсько-московським словником», «Короткою граматикою української мови». Крім того, окреме місце у книзі займають унікальні документи, у яких розкривається епоха зародження чернігівської «Просвіти», зокрема, вміщені Статут та Справоздання чернігівської «Просвіти» 1906 і 1907 рр.

У ході презентації пан Віктор розповів присутнім про те, як починався його шлях в царині історичних досліджень, поділився цікавими фактами про знахідки, що увійшли до презентованої книги, та відкрив кілька секретів про свої наступні дослідницькі проекти. Директор музею Ігор Коцюбинський, котрий виступив в ролі ведучого презентації, привітав автора з виходом книги, відзначив її цінність для прийдешніх поколінь та побажав пану Віктору наснаги та успіхів у майбутніх дослідженнях.

Наостанок дослідник відповів на запитання учасників презентації – письменників, науковців, студентів-істориків, представників громадськості Чернігова, які з великим інтересом разом з автором книги поринули в історію прилуцької «Просвіти» 1917-1922 рр.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1152 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість