Головна » 2010 » Вересень » 3 » Премія імені Михайла Коцюбинського – одна з найпрестижніших в Україні!
Премія імені Михайла Коцюбинського – одна з найпрестижніших в Україні!
02:55
У 1992 році на Придесенні, з ініціативи обласної організації Спілки письменників України, Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. М. Коцюбинського та місцевого відділення Фонду культури, з'явилася літературно-мистецька відзнака, яка невдовзі здобула визнання не лише в Україні, але й далеко за її межами.
Адже Михайло Коцюбинський – класик нашої літератури, видатний письменник світового рівня. Важливу роль відіграло й те, що премію засновано з дозволу родини Великого Сонцепоклонника і відтоді нащадки славетного письменника щороку беруть участь у врученні почесної відзнаки.
В 2003-му засновниками Чернігівської премії імені М. Коцюбинського стали облдержадміністрація та обласна рада (немало зробив для цього нинішній заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, він же реально посприяв відродженню книгодрукування на Чернігівщині, фінансовій підтримці журналу „Літературний Чернігів” та успішній реалізації інших важливих літературно-мистецьких проектів).

Нині лауреатами престижної премії стали понад вісімдесят видатних та відомих особистостей. Це і наш земляк – Герой України, Шевченківський лауреат, класик сучасної української літератури Юрій Мушкетик, який тривалий час очолював Національну спілку письменників України. Його твори вивчаються в школах та вузах, вони перекладені багатьма мовами. На врученні нагороди в музеї М. Коцюбинського Юрій Михайлович почувався по-справжньому щасливим, наголосивши, що для нього – висока честь бути лауреатом премії імені геніального автора „Тіней забутих предків”, „Інтермецо” та інших шедеврів світової літератури. Важливо, що ця почесна відзнака заснована саме на Чернігівщині, де жив Великий Сонцепоклонник, який написав тут свої найкращі твори.

Такої ж думки і Михайлина Коцюбинська – видатний літературознавець, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, славетна племінниця Михайла Коцюбинського. Її шанують у США, Канаді, Німеччині, Австралії та багатьох інших державах як визначного вченого і мужню жінку, яка в роки тоталітаризму не побоялася стати на захист Василя Стуса, Івана Світличного, Євгена Сверстюка та інших звитяжних борців на незалежність України. Приїжджаючи до Чернігова, Михайлина Хомівна неодмінно відвідує музей свого знаменитого родича. І надзвичайно пишається тим, що саме тут її нагородили премією імені Михайла Коцюбинського.

Відзначені престижною відзнакою й такі видатні класики сучасної літератури, як Шевченківські лауреати Валерій Шевчук (письменник та науковець, автор історичних романів, вишуканої модерної прози і глибоких літературознавчих, фольклорних, мистецтвознавчих та історичних досліджень), Анатолій Дімаров (якого недаремно називають патріархом нинішньої вітчизняної літератури), Михайло Слабошпицький (письменник, літературознавець, літературний критик, автор блискучих романів про Марію Башкирцеву і Тодося Осьмачку, ґрунтовного дослідження про визначних українських меценатів, творів для дітей).
Лауреатами премії імені Коцюбинського стали Юлій Коцюбинський (літературознавець, колишній директор музею М. Коцюбинського, онук класика – високоосвічена, талановита й прекрасна Людина, невтомний подвижник, організатор та натхненник сотень презентацій, виставок і взагалі – літературно-мистецького життя на Чернігівщині), Дмитро Іванов (відомий поет та журналіст, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка, головний редактор Чернігівської обласної газети „Гарт”), Кость Москалець (один із найпопулярніших в нашій державі письменників, автор пісень, які стали суперхітами, зокрема пісні „Вона”, багаторазовий переможець всеукраїнських конкурсів „Краща книга року”, лауреат престижних міжнародних літературних премій), Світлана Короненко (поетеса, прозаїк, журналістка, пропагандист вітчизняної літератури), Володимир Берсенєв (видатний вчений), Віктор Баранов (голова Київської міської організації Національної спілки письменників України, головний редактор журналу „Київ”), Володимир Кашка (відомий поет, прозаїк, лауреат міжнародних премій ім. М. Гоголя, ім. Г. Сковороди, журналу „Сучасність” та інших почесних відзнак), Леонід Горлач (поет, автор історичних романів у віршах, співробітник „Чернігівського земляцтва” в Києві), Валентина Мастєрова (письменниця, чий роман „Суча дочка” став сенсацією в українській літературі, талановита журналістка, відома своїми гострими публікаціями на соціальну тематику), голова Чернігівської обласної організації НСПУ Станіслав Реп’ях.

Також серед лауреатів минулих років – автор ґрунтовних досліджень про Івана Мазепу та гетьманську добу Сергій Павленко, поет і журналіст Петро Куценко, поет, краєзнавець, журналіст, багаторічний співробітник газети „Деснянська правда” Володимир Сапон, прозаїк, голова Літературної спілки „Чернігів” та журналу „Літературний Чернігів” Михась Ткач, українська й білоруська письменниця Лілія Бондаревич (Черненко), поети, мистецтвознавці, фольклористи Микола Ткач і Надія Данилевська, прозаїки Петро Дідович, Віталій Леус, Іван Просяник, Олексій Брик, краєзнавець Олександр Добриця, поетеса, прозаїк, педагог Ганна Арсенич-Баран, поет і композитор Петро Зуб, автор музики знаменитої пісні „Козачка” у виконанні Раїси Кириченко, композитор Микола Збарацький, почесний громадянин м. Чернігова, заслужений діяч мистецтв України, донедавна – художній керівник камерного хору ім. Бортнянського Любомир Боднарук, поети Олекса Ющенко, Микола Турківський, Ніна Ткаченко, прозаїк і краєзнавець Станіслав Маринчик, поет, прозаїк, просвітянин Микола Адаменко, який немало постраждав за свої патріотичні переконанні за радянських часів.

Власне, ми з дружиною – письменницею, науковцем, журналісткою Тетяною Дзюбою (Мурзенко) також пишаємося тим, що стали лауреатами премії імені Михайла Коцюбинського. І хоч маємо вже чимало нагород, цю відзнаку завжди вказуємо першою. Вона для нас – найдорожча! По-перше, тому, що це – премія імені М. М. Коцюбинського (мого улюбленого письменника), а по-друге, тому, що вручив нам її незабутній Юлій Романович Коцюбинський, онук класика.
І недаремно кожне нагородження лауреатів стає справнім святом української духовності та культури, викликає такий резонанс у нашій державі та за кордоном. Бо це – не якийсь містечковий захід, а всеукраїнська суспільно важлива подія, яка відзначається національною елітою. Важливо й те, що серед лауреатів – не лише мешканці Придесення. Ось і незабаром, 17 вересня, в день народження Великого Сонцепоклонника, який відзначатиметься в музеї М. Коцюбинського, дипломи та премії цьогорічних лауреатів урочисто отримають відомий український письменник, киянин Михайло Шевченко і жителі Львова – літературознавці Євген та Оксана Нахліки, автори чудового дослідження про Пантелеймона Куліша.
Обсяг статті не дає мені змоги назвати всіх лауреатів і детальніше розповісти про кожного з них (хоч, безперечно, вони на це заслуговують!). Головне, премія імені Михайла Коцюбинського нині справедливо вважається однією з найпрестижніших в Україні. Вона була, є і буде. В цьому одностайні і родина Коцюбинських, і лауреати, і влада.

Сергій Дзюба,
письменник, лауреат премії
ім. М. Коцюбинського




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 2274 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість