Головна » 2019 » Липень » 10 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
12:32

У номінації «Декоративне та образотворче мистецтво» на здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує Сергій Святний за відродження і розвиток чернігівського традиційного народного мистецтва.

Святний Сергій Олексійович – один з провідних майстрів чернігівської художньої деревообробки. Різьбленням займається майже 30 років. Майстерно володіє багатьма техніками традиційного чернігівського різьблення, але основний напрямок його творчої діяльності – розробка, виготовлення та популяризація української традиційної дерев’яної іграшки. С.Святний є одним з останніх українських різьбярів, який присвятив себе цьому виду народної творчості.

Творчо переосмисливши багату мистецьку спадщину, він розробляє власні творчі зразки, створених на основі мотивів та технік традиційного чернігівського та регіонального різьблення.

В 1984 році він вперше взяв участь в обласній виставці народного декоративно-вжиткового мистецтва. З того часу Сергій Олексійович – постійний учасник обласних та всеукраїнських виставок традиційного народного мистецтва, про що свідчать численні дипломи та грамоти, отримані майстром.

За ці роки майстер виготовив сотні мистецьких творів, це – скриньки, тарілки, дошки, ковші, деркачі, колотила, фуркала, дзиги, бички, що розійшлися по всьому світу.

Роботи майстра зберігаються в різних музеях України: Музеї народної архітектури та побуту України, Чернігівському історичному музеї ім. В.Тарновского, музеї Івана Гончара м. Київ, Запорізькому художньому музеї, Ніжинському художньому музеї.

З 1997 року Сергій Святний є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Сергій Святний провів не одну виставку своїх творів і здобув багатьох прихильників своєї творчості. Він є постійним учасником щорічної традиційної виставки народної іграшки «Українська традиційна іграшка та лялька» в Національному музеї ім. Тараса Шевченка м. Київ, за що має дипломи та грамоти. В 2008 році майстер організував свою персональну виставку до 50-річчя з дня народження, яка з успіхом пройшла в Ніжині та Чернігові з проведенням майстер-класів.

Сергій Олексійович – не лише чудовий різьбяр, але й відданий популяризатор народного мистецтва, він постійний учасник провідних всеукраїнських культурологічних заходів, мистецьких свят та ярмарків, його ім’я відоме як серед народних майстрів, так і шанувальників народної культури. Кілька персональних виставок майстер провів в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського.

С.Святний є одним з засновників одного з перших в Україні і популярного вже багато років Містечка майстрів на традиційному Ніжинському Покровському ярмарку.

Нагороджений грамотами та дипломами: Диплом лауреата Всесоюзного фестивалю народної творчості (1987 р.), Дипломом лауреата Всесоюзного огляду до 40-річчя Перемоги в Великої Вітчизняній війні (1985 р.), грамота Державного музею Т.Г.Шевченка (1983 р.), Почесною грамотою Музею народної архітектури та побуту України (1985 р.)  Дипломом учасника Міжнародного літературно-мистецького свята «Лесині джерела» м. Новоград-Волинський (2004 р.) та іншими обласними та міськими відзнаками.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 871 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість