Головна » 2017 » Серпень » 1 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського
16:08

У номінації «Декоративне та образотворче мистецтво» на здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує Іван Липовка за цикл робіт, присвячених Т.Шевченку.

Липовка Іван Романович народився 7.03.1949 року в с.Жадове Семенівського району Чернігівської області.

З дитинства мріяв стати скульптором. Ще учнем 9 класу власними руками зробив з цементного розчину бюст Т.Г.Шевченка, який до цього часу прикрашає одне з приміщень рідної школи в с.Жадове.

Навчався в Національній Академії образотворчого мистецтва і архітектури. Дипломна робота також була пов’язана з іменем Тараса Шевченка. Ця бронзова скульптура зараз знаходиться серед експонатів Народного музею Т.Шевченка в Семенівці. Скульптури Кобзаря, автором яких є І.Липовка, встановлені на центральній площі м. Вишгород Київської області та знаходяться в багатьох музеях України. Його роботи прикрашають колекції музеїв Кракова, Лейпцига, Москви, Санкт-Петербурга та зберігаються у приватних колекціях у Німеччині, Франції та Фінляндії.

Наш земляк – учасник багатьох всеукраїнських та міжнародних виставок, багаторазовий призер республіканських та міжнародних конкурсів зі скульптури.

Іван Липовка є призером Всеукраїнського конкурсу на проект пам’ятника Незалежності України (2000-2001). Його авторський стиль відзначається монументальним мисленням, тяжінням до узагальнення і знаковості. Деякі роботи зберігаються у Шевченківському національному заповіднику (м. Канів, Черкаська обл.).

Основні твори: «Шевченко» (1974), «Військовий поштар», «Пожежник-чемпіон» (обидва – 1979), «А.Міцкевич» (1984), «Олімпійський вогонь» (1989), «Батько» (1990), «Аура дитинства», «Думи про Україну» (обидва – 1995).

Робота (девіз 372905) брала участь у міжнародному конкурсі на проект Меморіального комплексу Небесної сотні.

Іван Липовка з першого дня, працюючи у складі районної ініціативної групи із створення Народного музею Т.Г.Шевченка в Семенівці, доклав багато зусиль та знань щодо розробки концепції музею на малій батьківщині, створив ряд експозицій власними руками.

Його подарунки, а це і скульптури, і картини друзів на Шевченківську тематику, зайняли гідне місце у створеному музеї, за що земляки його йому дуже вдячні.

За значний особистий внесок у створення Народного музею Т.Г.Шевченка в Семенівці Іван Липовка нагороджений Почесною грамотою земляцтва, Почесною грамотою Семенівської РДА, пам’ятною медаллю.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 974 | Додав: sunlight118 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість