Головна » 2015 » Липень » 31 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського
15:47

У номінації «Проза» за здобуття цьогорічної обласної премії ім. М. Коцюбинського змагається відомий київський письменник Олександр Балабко за повість «Рай і Пекло Коцюбинського» (Чернівці, «Букрек», 2014).

Олександр Васильович Балабко народився 24 квітня 1955 у селі Лісконоги Новгород-Сіверського району Чернігівської області – український публіцист, прозаїк, поет-пісняр, журналіст. Член Національної спілки журналістів України з 1982 року та Національної спілки письменників України з 2006 року.

З п’ятирічного віку разом з батьками проживав на острові Сахалін, де закінчив початкову школу. 1966 року сім’я повернулася в Україну. Закінчив середню школу м. Вільнянськ Запорізької області, потім – факультет журналістики Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка (1977). 1977-1993 рр. – кореспондент, редактор відділу, заступник головного редактора республіканської газети «Культура і життя». Упродовж 1994–2001 рр. працював на керівних посадах у редакціях газет «Край», «Столиця», журналів «Місцеве самоврядування», «Людина і влада». 2001-2006 рр. – головний редактор газети «Вечірній Київ». По завершенні контракту на посаді головного редактора «Вечірнього Києва» працює відповідальним секретарем Київської організації Національної спілки письменників України. З 2007 року очолює редакцію культури, мистецтва і літератури у тижневиках Укоопспілки «Вісті» й «Порадниця». Голова журі секції «Літературна творчість» Малої академії наук. Мешкає в м. Київ.

Почав друкувати свої дописи й вірші у Вільнянській районній газеті «Дніпровські вогні», згодом – в обласних виданнях «Запорізька правда» і «Комсомолець Запоріжжя». Автор низки публіцистичних статей із проблем культури, духовності, українського державотворення й історії. Здійснив подорожі до багатьох країн Західної та Східної Європи, Близького Сходу, Південно-Східної Азії. Тематика його публікацій – український слід за кордоном, видатні українці, які прославили Батьківщину у світах – після кількох поїздок до Італії і Франції було опубліковано його документальні повісті у «Вечірньому Києві» – «Римське щастя Миколи Гоголя», «Острів Капрі: відкриття Коцюбинського», «Винниченко: забута могила в Провансі». Цими творами він започаткував цикл повістей, есе, подорожніх нарисів із циклу «Стежками українців у світах». 2007-го після подорожі Блакитним узбережжям Франції було видано есе «Променад з мадемуазель Марі», п’єсу «Сон Марії Башкирцевої». Працює над романом-есе «Олександр Вертинський, нащадок Гоголя», – кілька його розділів було вміщено в журнал «Київ» (2011). Літературна громадськість звернула увагу на відроджуваний Балабком у вітчизняній літературі жанр подорожньої прози. Високу оцінку доробку автора дали відомі українські письменники і літературознавці Борис Олійник, Микола Жулинський, Анатолій Дімаров, Володимир Панченко, Анатолій Погрібний, Михайло Слабошпицький, Людмила Таран та інші. Пише пісенні тексти – пісні на його слова композиторів Леоніда Нечипорука і Олександра Швидкого виконують Народні артисти України Віктор Шпортько, Олександр Василенко, Ольга Макаренко, Заслужені артисти України Павло Мрежук, Світлана Мирвода, Каріна Карасьова та інші.

Останніми роками вийшли такі книжки О.Балабка:

  • «Синьйор Ніколо й синьйор Мікеле. Рим Гоголя й Капрі Коцюбинського» (есеї) (Київ: Факт, 2006);
  • «Мальви у Вічному місті» (есеї) (Київ: Фенікс, 2006);
  • «З Ніцци до Мужена. Від Башкирцевої до Винниченка» (есеї, п’єса) (Київ: Факт, 2007);
  • «Київ, Іринінська, Лифарям…» (Повість за листами митця) (Чернівці: Букрек, 2011);
  • «Рай і Пекло Коцюбинського» (Есеїстична повість. Новели) (Чернівці: Букрек, 2014).

Лауреат премій: Всеукраїнська премія НСЖУ «Золоте перо» (1986); Державна премія ім. Івана Франка у галузі інформаційної діяльності (2006); Премія Київської організації НСЖУ «Незалежність» (2010).

Нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України (2005), Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України (2006) та медаллю «Почесна відзнака» Національної спілки письменників України (2010). Лауреат Всеукраїнського фестивалю сучасної естрадної пісні «Пісенний вернісаж-2011». Переможець у номінації «Життя славетних» Всеукраїнського конкурсу «Краща книга України» 2014 р. за книжку «Рай і Пекло Коцюбинського».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1922 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість