Головна » 2015 » Липень » 28 » На здобуття обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського
На здобуття обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського
19:23

Тетяна Петрівна Стадниченко – майстер декоративного розпису та української ляльки-мотанки, яка вже відома своїми доробками не лише у себе вдома – в Чернігові, але і за межами нашої області. Враховуючи досягнення майстрині у розвитку народного декоративного мистецтва, Чернігівський обласний Осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України висунув Тетяну Стадниченко на обласну літературно-мистецьку премію ім. М. Коцюбинського за 2015 рік.

Народилася Тетяна Петрівна 25 квітня1974 року й мешкає у славному древньому Чернігові. З дитинства захоплювалась малюванням. Спочатку розвивала свої вміння в ізостудії Людмили Малиш, потім в студії художнього розпису – Тетяни Дорошенко, в Чернігівському осередку НСМНМУ.

Декоративний розпис – провідна сфера, в якій працює Тетяна Стадниченко. Майстриня досконало оволоділа мистецтвом петриківського розпису, в той же час вона успішно розробляє свій стиль в декоративному розпису, який втілює в декоративних панно, тарелях та настінному розписі.

Вивчивши та опанувавши характерні різним регіонам України найскладніші техніки, вона досягла високого рівня їх виконання.

Популяризуючи традиційне мистецтво рідної Чернігівщини, майстриня завжди прагне індивідуальності в інтерпретації давніх орнаментальних зображень і форм. Основні образи і сюжети, які надихали її, були запозичені з української міфології, фольклору, народної обрядовості Вона вміло вплітає в рослинний орнамент реально існуючих (солов’ї, сови, лелеки) і фантастичних (жар-птиця, сірін) птахів.

До свого творчого доробку Тетяна додала твори з писанкарства. Зараз вона успішно розробляє мистецтво традиційної дитячої іграшки, зокрема ляльки-мотанки.

У 2012 році вона була прийнята до лав Національної спілки майстрів народного мистецтва України і зараз бере активну участь у діяльності організації.

Майстриня є учасницею багатьох обласних та всеукраїнських виставок та фестивалів декоративно-ужиткового мистецтва.

У 2005 році її роботи побачили на благодійній виставці у далекій сонячній Італії. Виручені кошти від продажу робіт пішли на оздоровлення українських дітей з малозабезпечених родин. Запам’ятався Всеукраїнський фестиваль народної творчості «Купальські зорі» у місті Гола Пристань Херсонської області та відкритий фестиваль декоративно-ужиткового мистецтва «Барви України» у м. Донецьку.

Тетяна Петрівна успішно представляє традиційне мистецтво України за кордоном, зокрема на Днях української культури в Туркменістані в червні 2014 року, де її роботи викликали велике захоплення.

На традиційному фестивалі у м. Вітебську в Білорусі цього року Тетяна Отримала диплом та виборола друге місце у своїй номінації.

А ще Тетяна Петрівна прагне передати своє вміння і талант дітям, вже шостий рік вона є керівником студії художнього розпису Центру народних ремесел для дітей та юнацтва в Чернігові. Найменшим учням Тетяни Петрівни всього по 5-7 років. На заняттях вони освоюють найпростіші елементи українських орнаментів, квіткові композиції, основи Петриківського розпису. Діти вчаться володіти кольорами, відтінками, перехідними мазками. Свої навички вони демонструють не тільки на папері, а й розписують дерев’яні тарелі, кухонні дощечки. Беруть участь в різноманітних конкурсах декоративно-ужиткового мистецтва.

Декілька років поспіль учні студії є переможцями Різдвяного та Великодніх конкурсів в музеї Івана Гончара (м.Київ). Для того, щоб охопити ще більшу кількість дітей, Тетяна Петрівна розробила цілу серію авторських розмальовок, що дає можливість спростити методику викладання предмету.

Попереду у неї багато творчих задумів та нереалізованих мистецьких ідей.

Основний перелік творчих виставок:

Персональна виставка Декоративний розпис. Чернігів Артклуб 2012 р.

Персональна виставка Декоративний розпис. Музей М.Коцюбинського м. Чернігів 2012 р.

Персональна виставка Декоративний розпис, м. Прилуки. Краєзнавчий музей, 2013 р.

Персональна виставка «Птахи-діви з давніх сказань» (декоративний розпис) Художній музей м. Чернігів, червень 2013 р.

Персональна виставка. Музей М.Коцюбинського м. Чернігів - 18.03-14.04.2014 р.

Участь у Міжнародній виставці в рамках тижня культури в Туркменістані. м. Дашагуз 23-29 червня 2014 р.

Участь у конкурсі з декоративного розпису м. Вітебськ Республіка Білорусь, 9-6 липня 2014 р.

Майстер-клас до Дня музеїв м. Чернігів Музей М. Коцюбинського 18 травня 2014 р.

 

Голова обласного Осередку Спілки Майстрів

заслужений працівник культури України В.І Мороз




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1568 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість