Головна » 2023 » Грудень » 19 » Музей-заповідник Михайла Коцюбинського відроджує славні українські традиції
Музей-заповідник Михайла Коцюбинського відроджує славні українські традиції
15:50

19 грудня в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського виготовляли Дідуха – традиційний автентичний символ Різдва. Попіклувалася про матеріали для майстер-класу Тетяна Миргородська, а керувала творчим процесом майстриня Олена Кирієнко. Вона поділилася знаннями з гостями музею, що сьогодні завітали до нас.

Саме слово «дідух» прийшло в українську мову зі старослов’янської та означає «дух предків». Він символізує родоначальника сім’ї – Діда та уособлює місце для духів, предків, дідів, захисників та покровителів будинку. Це символ святого відродження живого, що є на світі. Увечері напередодні Різдва Христового, тільки-но на небі з’являлася перша зірка, Дідуха заносили до хати, ставили на покутті і починалася святкова вечеря.

Колись над створенням Солом’яного Дідуха клопоталася вся родина. Для цієї справи обирали найкращі колоски жита, вівса, пшениці – необмолочені, як є. Прикрашали колоски сухими квітами, ягодами червоної калини, різнокольоровими стрічками. Ще у наших бабусь Дідух стояв під іконами аж до самого Водохреща. А вже після його обробляли – обмолочували, зерно висівали, солому за традицією палили на дорозі. 

Солом’яний Дідух, якого виготовили сьогодні під час майстер-класу у музеї, буде передано до Чернігівського кафедрального собору святої Великомучениці Катерини, аби він нагадував усім вірянам про те, що світле свято Різдва Христового вже зовсім скоро ступить на наш поріг. Хочеться вірити, що воно принесе мир та спокій у кожну родину, подарує їй світле майбутнє під мирним українським небом.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 73 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість