Головна » 2015 » Липень » 13 » Михайло Коцюбинський у спогадах сучасників: юнацькі літа
Михайло Коцюбинський у спогадах сучасників: юнацькі літа
14:47

Цікаві спогади про Михайла Михайловича Коцюбинського, а особливо його дитячі та юнацькі літа, залишив його далекий родич О. Х. Саліковський.

 

Вперше його спогади були опубліковані 1916 року у журналі «Украинская жизнь». У них знаходимо: «Вперше я побачив Михайла Коцюбинського, коли йому було років одинадцять. Його привезла до Шаргорода мати, моя двоюрідна тітка, і влаштувала на тій самій квартирі, на якій жив я.

 

Михайлик був її улюбленцем, і, приїжджаючи до нього з міста Бара, вона завжди привозила силу гостинців. Кожен раз вона підкликала до себе й мене і давала цукерків. Добре пам’ятаю, що мене вражав у матері Коцюбинського, ще не старій тоді жінці, незвичайний для нашого середовища вигляд і манери тримати себе. В них відчувалось щось «світське», я сказав би, навіть аристократичне. Це не цілком уловиме щось, безперечно, успадкував від матері Михайлик. Кволий, тендітний хлопчик, з блідим, матовим обличчям, він здавався паничем і взагалі вирізнявся з навколишнього середовища грубуватих хлопчаків, що виросли на сільському просторі, в демократичній обстановці попівських і дяківських родин. Естетизм Коцюбинського, так характерний для його пізнішої літературної діяльності, виявлявся вже тоді. Михайлик, наприклад, дуже любив малювати, і в мене довго зберігались дуже вдалі копії кількох малюнків, що він їх зробив тушшю і подарував мені».

********************************************************************************************************

Примітки.

Саліковський О. Із спогадів про М.М. Коцюбинського// Спогади про Михайла Коцюбинського/ Упоряд., післямова та прим. М. М. Потупейка. – 2 вид., доп. – К.: Дніпро, 1989. – С. 26-29.

 

Саліковський Олександр Хомович (1866-1925) – журналіст, співредактор, а потім і редактор газети – «Киевские отклики», пізніше – один з ініціаторів створення і співредактор журналу «Украинская жизнь», редактор газети «Приазовский край». Зі шкільних літ був товаришем М. Коцюбинського. Протягом багатьох років, як і М. Коцюбинський, перебував під таємним наглядом поліції.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1519 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість