Головна » 2020 » Травень » 18 » «Мандруємо з Коцюбинським»: новий відеопроєкт від чернігівського музею письменника
«Мандруємо з Коцюбинським»: новий відеопроєкт від чернігівського музею письменника
08:33

«Мандруємо з Коцюбинським» - онлайн-проєкт Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського, започаткований з нагоди Міжнародного дня музеїв.

Цього року багатьом з нас доводиться відмовлятися від далеких подорожей та нових вражень, а музеям – від зустрічей з завжди очікуваними відвідувачами. І нинішній День музеїв чи не вперше за багато років мине без традиційних заходів та імпрез. Тому, аби дозвілля вдома не ставало нудним, ми запрошуємо усіх охочих здійснити мандрівку у часі і просторі разом з Михайлом Коцюбинським.

Письменник любив мандрувати. І робив він це не лише з прагнення нових вражень, але і через пошук роботи або ж оздоровлення. Ще у дитинстві юний Михайло разом з батьками об’їздив чи не усю Вінниччину. А вже у дорослому житті його чекали поїздки до Бесарабії та Криму, до європейських країн, зокрема, Італії та острова Капрі, і в чарівний край гуцульських Карпат.

Помадруймо і ми стежками М.Коцюбинського.

 

Перша розповідь проєкту - «Крим очима М.Коцюбинського». До Криму письменник вперше потрапив під час роботи у філоксерному комітеті. Природа півострова та звичаї корінного населення – кримських татар – надзвичайно вразили М.Коцюбинського, і згодом враження від їхнього життя вилилися у оповідання «Під мінаретами», «У путах шайтана», «На камені». У цих творах автор не лише в повній мірі проявив себе як письменник-імпресіоніст, але й показав «справжнє татарське царство без жодного впливу Московщини».

Не даремно ми говоримо про Крим саме сьогодні. Адже 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. І завдяки Коцюбинському ми можемо побачити, яким був Крим татарський – квітучий, зі своїм особливим колоритом, Крим – до 18 травня 1944 року, коли розпочалася депортація кримських татар.

Отже, яким був Крим часів М.Коцюбинського? Що бачив і пережив письменник під час перебування на півострові? Детальніше у відео.

 

 




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Архів подій | Переглядів: 751 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість