Головна » 2015 » Травень » 28 » Мандрівка до Європи: римські хроніки
Мандрівка до Європи: римські хроніки
09:34

Під час своєї подорожі Європою Михайло Коцюбинський кілька днів перебував у Римі. Про своє враження від нього він розповідає у листах до Віри Устимівни.

 

1905, 28 травня, Рим.

Рим. неділя, 15 мая 1905.

 

Сховався од дощу в Колізеї і тут на камені пишу до тебе, моя дитино єдина. Ще тільки сьогодні буду в Римі, завтра, о 7 рано, їду до Неаполя. Дощі заважають мені. Казали, тут тепло, а поки що тепла нема. Часом мушу ходити в пальто. Хоч удень бігаю страшенне, більше, ніж торік з тобою в Криму, але вертаю додому рано, 9-9 ½, і зараз лягаю до ліжка, так що лежу коло 11 годин і стараюсь більше спати. За ніч одпочиваю. Так освоївся з Римом, та й взагалі з Італією, що чую себе зовсім вільно, розмовляю, розпитую і не блуджу. Провідників одганяю, хоч їх тут сила і докучають мені дуже. Коли б вже раз побачити справжнє італьянське сонце і небо, а то більше сіро. Може в Неаполі краще буде. Тут так багато гарних речей, що все закупив би, коли б не таможня та гроші.

Цілую всіх і тебе дуже. Муся.

 

************************************************************************************************

 

Примітки:

... з тобою в Криму... – В 1904 р. під час літньої відпустки Коцюбинський разом з Вірою Устимівною здійснив поїздку вздовж південного узбережжя Криму, відвідав Севастополь, Алупку, а також Кузьмо-Дем’янівський монастир.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1141 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість