Головна » 2015 » Червень » 3 » Мандрівка до Європи: листування з Неаполя
Мандрівка до Європи: листування з Неаполя
10:01

У Неаполі Михайло Коцюбинський прожив кілька днів, очікуючи листів від дружини. Незважаючи на розмаїття вражень від подорожі, він надзвичайно сумує за родиною.

 

1905, 3 червня, Неаполь.

21 мая 1905. Неаполь.

 

Дорога моя Вірунечко! Сьогодні у мене щасливий день: дістав твої 4 листи (5-го, 6, 8 і 15 мая) і 4 газети (3 “Киев[ские] от[клики]” і “Пост[ановления”). Заспокоївся, що всі здорові. Тепер можу їхати далі, бо я сидів тут тільки через те, що чекав листів. Завтра їду до Генуї. Дивуюсь, що ти мало дістаєш листів. Я сливе щодня пишу тобі одкритки, а вчора послав листа. Не гнівайся, що не пишу довгих листів, а тільки одкритки: весь час я блукаю, а вже буду розказувати, як приїду. З подорожі я дуже задоволений, хоч одному скучно. Хочеться швидше додому. Багато вражінь теж втомлює, часом не хочеться ні на що дивитися, докучило. Ну, та вже раз поїхав, мушу зробити курс, бо маю білет. Лишилось у мене небагато часу, ще днів 20, та й грошей мало вже, мушу якось оглядатися. Костюма не купив, може, у Відні куплю, якщо можна буде. Вчора їздив на Везувій і звідти послав тобі картку.

 

Хай мама вибачить, що не поздоровив її на іменини: мушу признатися, що забув: таке якесь життя неспокійне, вічно щось треба, треба кудись бігти, щось оглянути. Поздоровляю її сердечно і цілую міцно. Поцілуй і Ірочку, хоч я опізнився поздоровити її. Я здоров, нога загоїлась, бережу себе, а все-таки втомлений. Пиши мені на Сембратовича. З Генуї знов напишу, значить, за два дні. Купив тобі ланцюжок. Не знаю, чи [с]подобається. Ну, цілую всіх міцно. Спасибі Юркові за листа.

 

Твій Муся.

********************************************************************************************* 

Примітки.

 

“Киевские отклики”- щоденна літературно-політична, економічна та громадська газета. Виходила в Києві у 1903-1907 рр.

 

“Пост[ановления]” – “Журнальные постановления” – додаток до “Земского сборника”- видання Чернігівського губернського земства, його редагували М. Коцюбинський та В. Самійленко.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1184 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість