Головна » 2015 » Жовтень » 10 » Перлини української белетристики у книжковій серії від ВЦ «Академія», або Як заповнити білі плями в історії української літератури ХХ ст.
Перлини української белетристики у книжковій серії від ВЦ «Академія», або Як заповнити білі плями в історії української літератури ХХ ст.
13:48

9 жовтня у музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбулася визначна для Чернігова подія – презентація серії книжок «In crudo» («Без прикрас»), в якій київський Видавничий Центр «Академія» публікує твори малознаних письменників ХХ століття, чиї твори довгий час були несправедливо забуті.

Зі вступним словом перед присутніми виступила Наталія Коцюбинська – заступник директора музею з наукової роботи. Вона наголосила на значущості цієї події для музею та висловила сподівання на вдалу співпрацю музею з ВЦ «Академія» у майбутньому.

Значний інтерес гостей заходу викликав виступ директора видавничого центру «Академія» Василя Теремка, котрий познайомив присутніх з новими і вже відомими книгами, що останніми роками побачили світ завдяки старанням видавництва. Зокрема, він розповів, який шлях до друку пройшли книга Ярослава Поліщука «І ката, і героя він любив…: Михайло Коцюбинський: літературний портрет» та роман Барбари Редінг «Безумці» про історію кохання Великого Сонцепоклонника з Олександрою Аплаксіною, які вийшли друком кілька років тому.

Звичайно ж, окремою темою для розповіді Василя Івановича стала нова серія української белетристики «In crudo». Свою назву та унікальне оформлення вона отримала мабуть перш за все завдяки Василю Штогрину, який, маючи оригінальне філософське бачення архітектоніки і дизайну книги, згенерував структурний і візуальний образ серії «Без прикрас». Насправді, головною окрасою кожної збірки є безпосередньо літературний текст. За словами видавця, «In crudo» - серія творів про людину на драматичних роздоріжжях життя і в екстремальних ситуаціях, що випробовують розум, волю і честь.

Сьогодні світ побачили уже шість книжок серії.

  • «Честь. Вбивство» Михайла Могилянського, котрий у своїх творах зумів заглянути у найпотаємніші закутки психіки, розповісти про загадковість бажань, непередбачуваність учинків людини і нерозгаданість сил, що керують нею.
  • «Шуми весняні. Напоєні дні» Михайла Івченка – тонкого лірика, який вирізняється блискучим стилем, умінням показати людину в її бутті як дитину природи і через вплив на неї природних сил. Його твори позначені своєрідністю, неповторним втілення натурфілософських поглядів та навіть гедоністичною життєствердністю.
  • «Поза межами болю» Осипа Турянського, до якої увійшли однойменний роман і повість «Дума пралісу». Власне роман визнаний одним з кращих творів світової літератури про Першу світову війну і «втрачене покоління». У свою чергу, в алегоричній повісті «Дума пралісу» письменник актуалізує проблему «українського дводушшя» та інші комплекси українства. Саме цьому твір і сьогодні не втрачає свої актуальності.
  • «І чого ти, серце моє…» Василя Стефаника – збірка найяскравіших творів майстра малої прози. Адже митцю вдалося показати особливий погляд на людину і її буття у світі.
  • «З людської намови» Лесі Українки. До цього часу її проза не часто привертала увагу читачів. Проте її оповідання, образки, повіті та навіть окремі фрагменти незавершених творів привертають увагу глибоким розкриттям переживань людини (переважно, жінки) у буденних і неординарних ситуаціях.
  • «Чорне озеро (Кара Кол)» Володимира Гжицького. Саме цей роман приніс автору славу видатного белетриста. На життєвому шляху письменника трапилося багато перипетій, зокрема і через роман «Чорне озеро (Кара Кол)», у якому було помічено «націоналістичний ухил», В. Гжицького засуджуть до тривалого перебування у виправ-трудових таборах. Після реабілітації письменник змушений істотно змінити твір. Сьогодні ж читачам пропонується ознайомитися романом у його автентичній редакції.

Наостанок Василь Теремко зазначив, що загалом до серія складатиметься з 50 томів, до яких ще мають увійти твори Антіна Крушельницького, Леоніда Пахаревського, Агатангела Кримського, Ірини Вільде, Гната Михайличенка та ще багатьох авторів, твори яких до цього часу не були належно оцінені.

Доктор філологічних наук, професор Ярослав Поліщук розповів присутнім про історію написання літературного портрету М. Коцюбинського «І ката, і героя він любив…» як спробу сформулювати новий погляд на особистість митця, його витончену творчість і особливе місце в історії української і світової літератури. Зокрема, він акцентував увагу на зіставленні творів М. Коцюбинського і його європейських сучасників, якому він відводить окремий розділ своєї монографії.

Ярослав Олексійович не оминув увагою і книжкову серію «In crudo». За словами науковця, ХХ століття в українській літературі є епохою білих плям, а серія «Без прикрас» - чудова спроба їх заповнення.

З особливою увагою зала слухала виступ доктора філологічних наук, професора, лауреата Шевченківської премії Юрія Коваліва. Знаний літературознавець акцентував увагу на витонченому естетизмі Михайла Коцюбинського, який проявлявся не лише у його творчості, але й поширювався на інші сфери інтересів письменника, відзначив майстерно виписані новели М. Могилянського і надзвичайно захопливу і для читача, і для дослідника прозу А. Кримського та ще багатьох письменників, чиї твори у майбутньому мають поповнити серію «In crudo». На думку Юрія Івановича, ця серія є новою сторінкою історичної пам’яті, в яку вписані імена видатних українських літераторів.

Надзвичайно цікавим для глядачів, а особливо присутніх у залі студентів-філологів, була розповідь Юрія Ковалів про його бачення історії української літератури кінця ХІХ – початку ХХІ століття, над написанням якої він працює і чотири томи з якої вже вийшли друком у ВЦ «Академія». До того ж професор поділився зі студентами власним секретом прочитання літературно твору, віднайдення того коду, який дозволить зрозуміти сказане письменником.

На останок учасники презентації відповіли на запитання присутніх і поділилися своїми планами на майбутнє.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1570 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість