Головна » 2024 » Березень » 13 » Максим Рильський у саду Коцюбинських
Максим Рильський у саду Коцюбинських
10:00

Максим Рильський – талановитий український поет, перекладач з непростою долею. Пережив репресії , арешт, втрату друзів, примус до самообмови з наступним "каяттям і зрештою - цілковите підпорядкування ідеологічним завданням. Рильський написав 35 книжок поезій, багато перекладів, наукові праці з мовознавства та літературознавства. Найменший у сім’ї Рильських. Максимові було 7 років, як помер його батько Тадей Розеславович. Навчаючись у Київському університеті, він жив у членів Старої громади: М. Лисенка, і О. Русова, до якої належав батько Максима. Адже у старогромадівців була традиція: піклуватись про дітей своїх товаришів.

Коцюбинський дізнавшись про смерть Тадея Рильського пише до Володимира Гнатюка «Чи чули, що помер Рильський-товариш і приятель Антоновича? Варто б помістити у «Віснику» його портрет і хоч коротку біографію. То була незвичайно талановита і симпатична людина»

Тадей Рильський ще навчаючись у Київському університеті спільно з В.Антоновичем і П.Чубинським став основоположником хлопоманства, маючи на меті просвітницьку діяльність серед селян. Вони мандрували Україною, вивчали історію рідного краю, читали і роздавали селянам книжки, говорили і одягались по-українському.

Після закінчення університету Тадей поїхав у свій родовий маєток у селі Романівці з тим, щоб і надалі втілювати на практиці свої ідеали. Для оточуючих Т.Рильський був дуже дивним паном. Він роздав свої маєтності селянам, дозволив розібрати свій палац на будівельні матеріали. Сам жив у сільській хаті. Разом з селянами вирощував і збував урожай. Ще задовго до столипінської реформи висунув ідею про земельну реформу і необхідність продажу селянам панської землі. Написав брошуру українською мовою про можливість заробітку селянами у Херсонській області. Часто захищав інтереси селян у суді. і за 40 років не мав жодного інциденту із селянами.Пустив до свого будинку православну церковно-парафіяльну школу, не дивлячись на те, що сам був католиком. Потім за власні кошти побудував для неї окреме приміщення. Сам учителював. Організував бібліотеку. Одружився з простою сільською дівчиною і справив весілля за сільськими традиціями. Похоронили Тадея Розеславовича у його селі, як простого селянина.

Коцюбинський М. Листи до Володимира Гнатюка / Михайло Коцюбинський ; з передм. і поясненнями В. Гнатюка. — Львів : Накладом Вид. Спілки ”Діло”, 1914. — 167 с. : іл. — (Бібліотека ”Діла” / під ред. В. Панейка).




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 47 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість