Головна » 2014 » Липень » 24 » КВІТУЮЧІ ЕКЗОТИ В МУЗЕЙНОМУ САДУ
КВІТУЮЧІ ЕКЗОТИ В МУЗЕЙНОМУ САДУ
15:20
У шаленому повсякденному ритмі життя, коли клопоти і турботи обсідають з усіх сторін, знайдіть хвилинку для перепочинку і завітайте до музею-заповідника Михайла Коцюбинського.
Ви не повірите, але саме тут зможете відволіктись від усіх проблем сьогодення, забути про негаразди у країні, війну, сепаратистів і нестабільну економіку, і побути наодинці з природою, красою, гармонійним світом квітів, літа і сонця.
Михайло Коцюбинський дуже любив свій сад. Вся родина з великим задоволенням леліяла різноманітні квіти і рослини. Донька письменника, Ірина, згадувала: «У нас чудовий садок. Він розділявся стежкою, що йшла від сходів веранди, на дві частини. Ця стежка була обсаджена декоративними деревами, каштанами, липами, кленами, березами, ясенками.

Кущі спіреї та бульденежу утворювали плутанину гілок, обтяжених білими сніжними кулями та ніжними віночками цвіту. Рожевий мигдаль додавав гіркуватого духу до ніжних пахощів білих троянд, рожевої шипшини, жасмину та бузку, що пишно розрослись біля стежок. А внизу під кущами синіли озерця барвінку, фіалок та розтікалася білими струмками запашна конвалія.

Рожеві, блакитні, білі гіацинти, сонячно-жовті жонкілії, пломенисті тюльпани, білі, ніжні нарциси -- все це змішувалось у симфонію фарб і пахощів…
Клумби перед верандою прикрашались столітнім червоним маком, білими та жовтими запашними лілеями, рожевими, блакитними і фіалковими компанулами, ніжними ірисами, пишними піонами, жовто-червоною гайлярдією, левкоями, флоксами, майорами, кущами французьких троянд всіх відтінків, гвоздиками, бальзамінами, кларкіями, нечесаними паннами, скабіозами, вербенами, резедою, тютюном та іншими квітами.»

Минули літа… Кроки Михайла Михайловича давно змили дощі, стерли сніги. Але його дивовижний сад -- шматочок живої природи посеред заасфальтованого міста -- люб’язно чекає гостей.

Саме зараз у всіх чернігівців є унікальний шанс -- помилуватися цвітінням екзотичних гібіскуса садового та бругмансії. Цього неймовірно примхливого літа, коли спекотні дні несподівано змінюються прохолодою і дощами, вони зацвіли раніше, ніж завжди. Що ж, інколи природа теж дарує несподівані сюрпризи.

Якщо бругмансія росте в музейному садку вже давно, то гібіскус оселився тут відносно недавно. Ще якихось 10-20 років тому важко було навіть уявити, щоб на північній Чернігівщині в природних умовах ріс кущ гібіскусу. Адже всім відомо, що це теплолюбна рослина. Коли років з п’ять тому один відвідувач подарував маленький саджанець, мало хто сподівався на те, що він ростиме. Однак, у саду Михайла Коцюбинського цей пагінчик прижився, хоча перші роки зимував дуже важко. Обмерзали пагони, потім влітку не було пишного квітування. І ось цьогоріч маємо справжнє лілове диво. Вже зараз на ньому багато квіток, а скільки ще бутонів! Мабуть, буде квітнути протягом кількох тижнів.

Запрошуємо всіх любителів прекрасного насолодитись спокоєм, тишею, буянням квітів, зелені і співом птахів.

Наталія Коцюбинська,
заступник директора з
наукової роботи.





















QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1494 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість