Головна » 2018 » Жовтень » 26 » «Хай Україна у славі буя – в тім нагорода й радість моя»
«Хай Україна у славі буя – в тім нагорода й радість моя»
10:28

Саме під такою назвою 25 жовтня в літературно-меморіальному музеї-заповіднику відбулася XVII зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів». Цього дня поціновувачі проекту зустрілися у кінолекційній залі музею, щоб поговорити про сім’ю, в якій були талановиті всі – і діти, і батьки.

Мова йшла про родину Старицьких. Михайло Петрович зумів виростити творче родинне древо... Йдеться не тільки про генний ланцюжок літературного хисту, який письменник простяг аж до третього коліна (теж рідкісний випадок в історії людської культури!), а й про його вміння наставляти й виховувати дітей і онуків. Три покоління свідомих українців, яким довелося жити в надзвичайно складні часи: царизм, війна, революція, диктатура пролетаріату з репресивним механізмом, що врешті призвело до того, що нащадків цього дивовижного роду немає.

Всі діти в родині Михайла та Софії Старицьких були обдарованими і любили Україну. Чи не найбільше від батька цієї любові успадкувала Людмила – письменниця, літературний критик, громадський діяч. Ще в дитинстві вона склала перші казочки та вірші для молодшої сестри. В п'ятнадцять років Людмила вже писала для домашнього театру містерії, у рукописному журналі гімназисток вмістила нарис "За Україну". Була активною учасницею літературного гуртка київської молоді «Плеяда», дружила з Лесею Українкою.

Вийшовши заміж за Олександра Черняхівського, Людмила продовжує творчу працю. Її найвідоміші твори: «Сапфо», «Останній сніп», «Богдан Хмельницький», «Милість Божа», «Іван Мазепа», «Гетьман Дорошенко», «Діамантовий перстень», «Жива могила».

Дуже теплі стосунки були між Людмилою Черняхівською та Михайлом Коцюбинським. Вона, по-суті, була його першим критиком, виступивши на сторінках «Киевской старины» у 1906 році з великим нарисом «М.Коцюбинский. Опыт критического очерка». Це дуже ґрунтовне дослідження, в якому авторка порівнює ранні твори письменника і ті, що писались пізніше, та показує наскільки зросла майстерність.

Чимало цікавого про життєвий шлях її дочки Вероніки дізналися гості під час заходу від його ведучої Наталії Коцюбинської. Такого цього вечора говорили ще багато про кого з родини Старицьких – Оксану Стешенко, Ірину Стешенко, Марію Старицьку, Юрія Старицького.

Жовтнева зустріч мистецького проекту «Михайло Коцюбинський. У колі друзів» вийшла затишною і душевно. Наступного разу музей-заповідник чекатиме на гостей уже у листопаді. Нова зустріч буде присвячена відомій поетесі Лесі Українці. Слідкуйте за нашими новинами на сайті та у соцмережах, щоб не пропустити її.

Більше фото із заходу можна побачити тут.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 735 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість