Головна » 2022 » Лютий » 18 » Лірники та музики
Лірники та музики
12:27

Чи знаєте ви про те, що в дитинстві Михайло Коцюбинський дуже любив слухати гру лірників та бандуристів? Дізнавшись про це, чернігівський художник, частий гість літературних субот у будинку Коцюбинського, Степан Бутник написав картину «Михайло Коцюбинський слухає лірника» (полотно, олія, 1940 рік). Її гості музею і нині можуть побачити в літературній експозиції.

Ірина Коцюбинська, дочка письменника, у своїй книзі спогадів про родину згадувала, що любов до ярмарків та музик батько намагався прищепити і дітям: «Восени ми ходили цілою родиною на Воздвиженський ярмарок, який розташовувався на березі Десни. Татові дуже подобався галасливий ярмарковий натовп, і він завжди тягнув нас у саму гущу цього натовпу, туди, де грали троїсті музики, гупали у танцях важкими чобітьми, де відбувався торг кіньми, гончарними виробами.

Ми дуже любили ці ярмарки і вдома з допомогою тьоті Ліді на веранді ставили свій ярмарок, продавали бублики, сластьони, які тут же пекли на глиняній пічечці. На ярмарку було повно глиняного посуду, який ми заздалегідь ліпили. Оксаночка була одягнена циганкою і ворожила. Я в українському костюмі продавала бублики.

А скільки було радощів, коли на гріш купував у нас тато наших виробів!» (Коцюбинська І.М. Спогади і розповіді про М.М.Коцюбинського, Київ, «Дніпро», 1965, с. 18-19).




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 470 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість