Головна » 2022 » Серпень » 6 » Як Михайло Коцюбинський ходив на гонки автомобілів
Як Михайло Коцюбинський ходив на гонки автомобілів
12:07

Михайло Коцюбинський завжди цікавився усім новим. Це стосується не лише літератури, музики, образотворчого мистецтва. Давайте разом дізнаємося, які спогади з цього приводу залишила донька письменника Ірина Коцюбинська, розгорнувши її книгу «Спогади і розповіді про М.М.Коцюбинського».

«Батька цікавили досягнення науки, техніки. Чернігів того часу майже не мав електрики, а транспорт його був прадідівський. По вулицях торохтіли сільські вози, підтюпцем їхали звозчики на миршавих конячках. Інколи проскочить «лихач». Баскі коні під попонами рвуть з копита, розкидаючи грудки землі.

Коли в Чернігові з’явився перший автомобіль у Ізмайловського – заможного мешканця Лісковиці, - і на цю дивовижну машину ходили всі дивитись. Як то вона їздить без коней? Автомобіль був пісочного кольору в коричневу смугу, на високих колесах. Їхав дуже повільно, пихкаючи бензиновим перегаром.

В 1908 році ми всією родиною, разом з татом, ходили на Вал дивитися гонки автомобілів, що проходили по трасі через Чернігів.

Машини були різної форми: одні мов червоні сигари, другі на високих колесах, смугасті, жовті з коричневим або блакитні з зеленим. Увагу всіх привернула автомашина у вигляді чорної лакованої калоші. Тато сміявся, що власник її сів не фігурально, а насправді у калошу, бо машина весь час зупинялась, потопаючи в хмарах їдкого бензинового диму…» [Коцюбинська І.М. Спогади і розповіді про Михайла Коцюбинського, Київ «Дніпро», 1965, с. 180-181].




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 377 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість