Головна » 2020 » Листопад » 26 » Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу
Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу
15:33

Щороку в четверту суботу листопада Україна, а разом із нею і весь світ вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років. Голодомор – це геноцид української нації, злочин проти нашого народу, вчинений керівництвом Радянського Союзу. Ця трагедія забрала життя мільйонів українців і залишається незагоєною раною на сторінках нашої історії, що пронизує болем і її очевидців, і сучасне покоління.

На відміну від голодоморів 1921–1923 рр. і 1946–1947 рр., голодомор 1932–1933 рр. не був пов’язаний із війнами, посухами та їхніми наслідками. Його свідомо й навмисно організував уряд СРСР на чолі за Сталіним. Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, так зване «розкуркулення» селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Тож українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва. Олесь Гончар у передмові до книги О.Міщенка «Безкровна війна» залишив прийдешнім поколінням такі зболені рядки: «Як сталося, що без стихії, без засухи, без іноземного нашестя все те могло сподіятися на нашій хлібородній Україні, яка ще недавно була житницею Європи? […] Цей безпрецедентний за своїм катівським розмахом злочин сталінщини завдав Україні найтяжчих утрат, коштував нації мільйони й мільйони людських життів… Вимирали ж цілі села не будь-як, а за стратегічним диявольським розрахунком, адже треба було підірвати саме коріння нації, зруйнувати основи усталеної віками народної моралі, витруїти в душах людяність, натомість насаджуючи всюди режим терору, сіючи страх, підозри, розпалюючи ненависть і жорстокість таку, що й досі суспільству дається взнаки».

До Дня пам’яті жертв Голодомору в музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського була відкрита виставка бібліотечних матеріалів, що триватиме із 27 листопада до 6 грудня в малій виставковій залі музею. Запрошуємо Вас до її віртуального перегляду!
 




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 578 | Додав: sunlight118 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість