Головна » 2021 » Травень » 15 » Фестиваль «Перезавантаження» в музеї Коцюбинського
Фестиваль «Перезавантаження» в музеї Коцюбинського
22:15

15 травня, в суботу, Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського став однією із локацій для проведення фестивалю монументального мистецтва «Перезавантаження», що триває в Чернігові три дні – 14-16 травня. У рамках фестивалю гості змогли відвідати презентацію проєкту «Криниця Коцюбинського» до 100-річчя від дня народження відомого художника-монументаліста Івана-Валентина Задорожного, а також переглянути відому на весь світ кінострічку Сергія Параджанова «Тіні забутих предків».

Авторка ідеї фестивалю, художниця, координаторка спільноти Chernihiv Monumentalism Олена Загребіна презентувала ескіз «Криниці» Івана-Валентина Задорожного, який надав для виставки син художника Богдан Задорожний. Також було підготовлено виставку із фото зразків монументального мистецтва та унікальних світлин із фондів музею-заповідника М.М.Коцюбинського, на яких зазнімкований процес виготовлення композиції та відкриття експозиції музею.

«Криниця Коцюбинсього» - це унікальний монументальний твір, створений спеціально для музею. Чотиригранна конструкція сягає всіх трьох поверхів експозиційної будівлі музею-заповідника М.М.Коцюбинського. «Криниця» вирізьблена із соснового дерева. Її висота – 10,5 м, а ширина – 2 м. На кожній із граней – ілюстрації до творів Михайла Коцюбинського. «Криниця Коцюбинського» занесена до «Книги рекордів України» як найбільша монументально-просторова композиція із дерева, присвячена творчості Михайла Коцюбинського.

Над її створенням працював відомий художник-монументаліст Іван-Валентин Задорожний. Процес тривав 5 років. Копітку роботу із ним розділив Борис Плаксій. Відкрили літературну експозицію 11 вересня 1983 року. Перші відвідувачі музею – делегати ІХ міжнародного з’їзду славістів – були вражені оформленням експозиції, а особливо символічним деревом-криницею. А колектив музею за створення нової літературної експозиції був нагороджений Почесною грамотою Верховної ради УРСР.

В 2021 році виповнюється 100 років від дня народження Івана-Валентина Задорожного, тож під час фестивалю було вшановано пам’ять непересічного, яскравого та самобутнього митця особливою подією – музичним перформансом «Криниця» Федора Ткачова.

Також під час фестивалю для гостей у музеї Коцюбинського організували показ шедевру українського кіно – фільму «Тіні забутих предків». 57 років тому, 11 травня 1964 року, Сергій Параджанов завершив зйомки художнього фільму «Тіні забутих предків». Музику до стрічки створив Мирослав Скорик, оператор – Юрій Іллєнко. Фільм екранізує однойменну повість Михайла Коцюбинського, що була написана під враженням від його перебування в Карпатах. Кінострічка отримала 39 міжнародних нагород та 28 призів на різних кінофестивалях у 21 країні.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 747 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість