Головна » 2013 » Травень » 22 » Фестиваль гітарної музики «Ескіз» відбувся в літературно-меморіалному музеї-заповіднику М.Коцюбинського
Фестиваль гітарної музики «Ескіз» відбувся в літературно-меморіалному музеї-заповіднику М.Коцюбинського
00:16
У цьому переконані не лише організатори та учасники обласного фестивалю авторської пісні «Ескіз», а й сотні глядачів, які протягом двох днів вітали колоритних бардів, музикантів і цікавих поетів з усього Придесення, а також інших регіонів України.
«Такого фестивалю у нашому місті не було 26 років. Тобто це, можна сказати, вперше самобутні виконавці демонстрували своє мистецтво в Чернігові, – розповідає Ірина Єременко, переможець міжнародних та всеукраїнських фестивалів, голова громадської організації «Чернігівський обласний центр авторської пісні». – Ми над цим працювали з 9 лютого 2013-го, коли створили свою організацію. Відтоді за нашого сприяння в Чернігові відбулося три концерти. А тепер маємо фестиваль, який проводитиметься щороку».
Директором фестивалю «Ескіз» став чоловік Ірини – відомий музикант Володимир Єременко. У журі запросили фахівцівіз Гомеля, Славутича та Чернігова, зокрема й журналіста «Деснянської правди».

У перший день з самого ранку в літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського було багатолюдно. 36 учасників фестивалю активно спілкувалися між собою, виступали в творчих майстернях. Привітали їх і юні виконавці з Чернігівського театру-студії «Диво-сад» (для дітей з обмеженими можливостями). Цей колектив, який очолює енергійна й турботлива Ірина Пісня, вже добре відомий не лише на Придесенні, а й далеко за його межами. Зокрема, «Диво-сад» здобув Гран-прі на фестивалі в Польщі. Ось і цього разу глядачі були неабияк зворушені майстерністю та мужністю маленьких акторів.
А потім відбувся тригодинний відбірковий концерт, де кожен учасник мав шанс на перемогу. Було кому слухати і вболівати! До речі, після закінчення цього дивовижного дійства ніхто з глядачів не квапився додому. Імпреза продовжилася креативними посиденьками «Гітара навколо самовара». А потім веселе й дружне товариство до о пів на четверту ранку відпочивало в урочищі Ялівщина – в Чернігівському міському центрі туристсько-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю. Атмосфера була неповторна! Автори-виконавці натхненно співали біля багаття, варили кашу й дотепно розповідали неймовірні історії.

Наступного дня фестиваль продовжувався на Валу. Учасники були такими ж активними, чарівними та душевними, із задоволенням дарували чернігівцям свої відомі й нові пісні. А увечері в обласному Палаці дітей та юнацтва відбувся гала-концерт, де й нагородили переможців.

Отже, лауреатами першого фестивалю «Ескіз» стали: чернігівці Олександр Відра, Лілія Іванишина, Ярослав і Валерій Сидячки; ніжинці Олексій Шевченко (про себе повідомив коротко – «нещасний підприємець») та Олег Драчук, який дотепно пародіював кремлівських вождів – Йосипа Сталіна, Микиту Хрущова, Леоніда Брежнєваі Михайла Горбачова та президентів незалежної України – Леоніда Кучму, Віктора Ющенка і Віктора Януковича, викликаючи захоплені овації глядачів. Відзначили й талановитих гостей: 12-літню Ніну Козак (наймолодшу учасницю, яка мешкає на Київщині, в місті Ірпінь) та Анастасію Ігнатовську зі Славутича.

Серед дипломантів: чернігівці Олена Іванова-Райська, Олександр Колесник, Юлія Каламбет, Олександр Мороз, Ольга та Леонід Бивалькевичі, прилучани Вікторія Копосова і Антон Чирвон та Ігор Годенков з Макарова Київської області.

На гала-концерті поза конкурсом блискуче виступили дует авторської пісні Інна й Тетяна Чабан (лауреати престижної Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя «Тріумф» та переможці багатьох мистецьких фестивалів і конкурсів) та священик отець Володимир (Кулик).

Організатор фестивалю Ірина Єременко подякувала за сприяння президенту Чернігівського православного благодійного фонду «Ковчег» Михайлові Іллюші, а також Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації, управлінню культури Чернігівської міської ради й обласному навчально-методичному центру культури і мистецтв.

«Я зустрічалася з чернігівським міським головою Олександром Соколовим, і він пообіцяв опікуватися фестивалем авторської пісні «Ескіз» і в подальшому. Звісно, було б добре, якби наступного року ми отримали фінансування з місцевого бюджету. Взагалі, обдарованих авторів-виконавців у нашому місті немало. Чому б не виділити приміщення для такої громадської організації? Ми ж не для себе стараємося – для людей. І довели, на що здатні!» – переконана Ірина Єременко.

Головне, ніхто вже не сумнівається, що наступного року цікавий фестиваль порадує чернігівців.

Сергій ДЗЮБА,
член журі першого обласного фестивалю
авторської пісні «Ескіз»



















фото: Ірина Єрьоменко


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1544 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість