Головна » 2015 » Листопад » 13 » «Є поети для епох: вибране, вічне»: у музеї М. Коцюбинського відбувся літературно-мистецький захід до Дня української писемності та мови
«Є поети для епох: вибране, вічне»: у музеї М. Коцюбинського відбувся літературно-мистецький захід до Дня української писемності та мови
16:10

12 листопада у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбувся літературно-мистецький захід «Є поети для епох: вибране, вічне». Цього разу зустріч у затишній музейній залі була присвячена Дню української писемності та мови.

Поетично-музичний експеримент – саме такий формат заходу було запропоновано відвідувачам. Кожен за бажанням міг обрати улюблений вірш українського поета і не лише прочитати його присутнім, але й розповісти свою життєву історію, пов’язану з цією поезією.

Відкрила захід заступник директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська. І крім щирих привітальних слів, вона прочитала гостям зали зворушливий вірш про дім, який припав їй до серця ще у студентські роки.

Заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта поділився з присутніми спогадами про встановлення у Чернігові пам’ятника Т. Шевченку та проведення заходів з нагоди вшанування пам’яті Кобзаря. У його виконанні прозвучала поезія Л. Костенко «Чернігівська дорога», яку свого часу Олег Павлович вперше почув саме у авторському прочитанні, та музична композиція всесвітньовідомого автора Ф. Шопена «Прелюдія ля-мажор».

Шевченківську тему на заході продовжили учні Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Олексій та Марина, які презентували присутнім свої авторські вірші про видатного українського поета, та Станіслав Журавель, котрий акцентував увагу слухачів на значенні постаті Т. Шевченка для українського народу.

Учасники заходу не оминули увагою і поетів-земляків. Зокрема, директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко познайомила аудиторію з творчістю М. Холодного і зачитала його вірш «13 гармата».

Яскравою поетичною родзинкою заходу стали твори сучасних авторів. Так Голова Чернігівської обласної організації НСПУ Олена Конечна зачитала поезії Ю. Андруховича та розповіла про своє знайомство з письменником, а поетеса і архітектор Олена Грицюк не лише поділилася цікавими історіями про українську мову, але і презентувала свої улюблені поезії М. Кіяновської та П. Щириці.

Особливого настрою заходу додали надзвичайні пісні, майстерно виконанні Анастасією Буряк та Антоном Яремою. А молодий композитор Артем Бриль допоміг створити у залі по-справжньому неповторну атмосферу, ілюструючи кожну розповідь та поезію імпровізованими музичними замальовками.

Ведучим заходу виступив учений секретар музею Дмитро Мельниченко, який не лише акцентував увагу на енергетиці поетичного слова, але і провів своєрідний місток між творами класиків минулого і сьогодення.

Затишна музейна зала вже незабаром покличе відвідувачів на нові поетичні зустрічі, де кожен зможе знайти для себе ту часточку тепла і радості, яку можуть дарувати лиш натхненні поетичні рядки, прочитані добрими друзями.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1327 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість