Головна » 2022 » Липень » 27 » До Дня Української Державності
До Дня Української Державності
21:45

28 липня нинішнього року наша країна вперше відзначатиме День Української Державності. Це свято було встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського №423 від 24 серпня 2021 року. Відзначення Дня Державності покликане утверджувати тисячолітні традиції нашого державотворення, що розквітло ще за часів князювання Володимира Великого.

У нинішніх реаліях відзначення Дня Української Державності припало на воєнний стан, який нині переживає наша країна. Цей день має утвердити спадкоємність понад тисячолітньої історії державотворення України, а також протидіяти фейкам держави-окупанта щодо історії заснування України.

Для початку давайте разом розберемося, що ж таке державність? У своїй книзі «Заповіт борцям за визволення» Володимир Винниченко формулює таке пояснення цього поняття: «…Людство розбите на окремі національні колективи, які звуться державами, то очевидно, що найкращим засобом збереження його життя і розвитку кожної нації – є державність, себто комплекс тих інститутів економіки, політики, культури, які діють на території, населеній національним колективом, які зв’язують його в компактну цілісність, які забезпечують його розвиток у сучасному і майбутньому».

Історія української державності починається тоді, коли з’явилися  перші згадки про заснування столиці Давньоруської держави – Києва та відбулися значимі для України події, пов’язані із діяльністю князя Володимира. 988 року було прийнято християнство. Ця подія стала важливим цивілізаційним вибором для України, адже вона також була і поштовхом до активного розвитку освіти, культури, кириличної писемності. І саме у день хрещення Русі – 28 липня – ми і відзначаємо День Української Державності.

Ще за часів Київської Русі в Україні сформувалася низка засадничих ознак держави, серед яких:

  • Тризуб – родовий знак Рюриковичів, який і понині є державним гербом сучасної України.
  • Київ як столицю, культурний центр України упродовж понад тисячі років.
  • Гривню як єдину грошову одиницю.
  • Назву держави – Україна – яка згадується вперше ще в Іпатіївському літописі 1187 року.

Державотворчі традиції Давньої Русі успішно продовжили Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, УНР, ЗУНР, Українська держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна і сучасна незалежна Україна.

Відзначаючи День Української Державності, ми також засвідчуємо повагу до багатьох важливих для української держави особистостей – Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Михайла Максимовича, Вікентія Хвойки, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Михайла Грушевського та багатьох інших представників національно налаштованої української еліти, що боролася за державність.

У відзначенні Дня Української Державності прослідковується і важливий зв’язок із розвитком війська та тисячолітніми військовими традиціями. Сучасні воїни – захисники української державності – це нащадки українських козаків, січових стрільців, воїнів УПА.

Існування будь-якої держави неможливе без Головного Закону – Конституції. Перша згадувана в історії збірка законів – Руська Правда – з’явилася ще за часів Київської Русі. А вперше в Європі була обгрунтована можливість існування парламентської демократичної республіки у Конституції Пилипа Орлика в 1710 році. Акти УНР та ЗУНР яскраво продемонстрували політичну та правову зрілість українців у боротьбі за державність у 1917-1921 роках.

Українці вже багато років борються за свою незалежність та державність. Першу в ХХ столітті незалежність Україна проголосила 22 січня 1918 року, та збереглася вона не надовго. 24 серпня 1991 року незалежність було відновлено.

В одному зі звернень до народу напередодні Дня Української Державності Президент України Володимир Зеленський зазначив, що нині українців не зламати, вони ніколи не віддадуть своєї незалежності, а також додав: «Берегти єдність зараз, працювати разом на перемогу – це найважливіше національне завдання, яке всі ми обов'язково виконаємо. А отже, зможемо зробити те, що не вдавалося зробити раніше попереднім поколінням». Ми теж упевнені в цьому та бажаємо кожному з нас по-справжньому відчути свою національну ідентичність та бути гідним українцем, що незламно стоїть на шляху боротьби за свою державність!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 386 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість