Головна » 2021 » Травень » 8 » До Дня пам’яті та примирення
До Дня пам’яті та примирення
11:25

Історія нашого народу знає чимало імен незламних духом героїв, що не шкодували власного життя в боротьбі за світле майбутнє, за мирне небо над головою, за краще життя простих українців. Однією з трагедій, яка забрала життя понад восьми мільйонів українців стала Друга світова війна – найбільш кривава та найжорстокіша в історії людства. Українці боролися проти Гітлера та його союзників в арміях Польщі та СРСР, Канади та Франції, Сполучених Штатів Америки та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки та Південно-Східної Азії.

8–9 травня Україна вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, офіційним символом яких є червоний мак. Цей образ був запозичений із вірша канадського військового лікаря Джона Мак-Крея «У полях Фландрії», який був написаний ще в 1915 році, а зараз знаний, мабуть, у всьому світі. Мак-Крей брав участь у Першій світовій війні та був хірургом у Бельгії під час другої Іпрської битви, яка тривала понад два тижні. У листі до матері він описував цю битву так: «Сімнадцять днів і сімнадцять ночей ніхто з нас не знімав свого одягу, навіть взуття, хіба що зрідка. Весь цей час гармати та гвинтівки не замовкали ані на хвилину… І все це відбувалося на тлі великої кількості мертвих, поранених, скалічених і жахливої тривоги, що все це продовжуватиметься». Друг Мак-Крея Алекс Гелмер загинув у цій битві 2 травня. Саме тоді лікар помітив, як швидко ростуть маки навколо могил загиблих під Іпром і вже наступного дня після поховання товариша він і написав вірш «У полях Фландрії»:

 

В полях фламандських квітне мак

Поміж хрестів – скорботний знак

По нас; а жайвір серед хмар

Нам шле свій спів – останній дар,

Ледь чутний тут крізь грім атак.

Бо ми, полеглі в цих полях,

Ми, що кохали, нині – прах,

Жили – і прийняли удар

В полях фламандських.

Ідіть у бій, забувши страх,

Нам світоч випав з рук, відтак –

Вам підіймати цей тягар!

Якщо загасне віри жар –

Наш сон розвіється, як мак,

В полях фламандських…

(переклад Оксани Самари)

В Україні цей символ використовуваний у власній стилізації, розробленій харківським дизайнером Сергієм Мішакіним. Графічне зображення маку є своєрідною алюзією: з одного боку, воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщені дати початку та закінчення Другої світової війни, а також гасло «Пам’ятаємо. Перемагаємо». Тож згадаймо подвиг українського народу та вшануймо воїнів, що полягли на полі бою під час Другої світової війни; увічнюймо пам’ять про жертв війни, воєнних злочинів, депортацій і злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

Відео з YouTube-каналу Українського інституту національної пам’яті (Ukrainian Institute of National Remembrance).




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 546 | Додав: sunlight118 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість