Головна » 2015 » Липень » 12 » До дня народження Ірини Коцюбинської
До дня народження Ірини Коцюбинської
21:43
Сьогодні відомому коцюбинськознавцю, багаторічній директорці Чернігівського літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського виповнилося б 116 років.

Ірина Михайлівна Коцюбинська народилася 12 липня 1899 року у Чернігові. Молодша донька письменника Михайла Коцюбинського, його біограф, директорка музею свого батька у Чернігові (з 1956 по 1977), кандидат філологічних наук, Заслужений працівник культури України.

Ірина навчалася в Чернігівській жіночій гімназії. Згодом отримала фах юриста. До переїзду в Чернігів 1956 р., мешкала у Києві, працювала народним суддею, директором Будинку літераторів. У І958 за її керівництва було відновлено меморіальну оселю письменника, яка тоді містилась у 3-х кімнатах будинку. Літературна експозиція розмістилась у новому приміщенні. За ініціативи Ірини Михайлівни відновилися знамениті «літературні суботи», часто влаштовувались наукові конференції, численні дитячі ранки, тижні дитячої книги, на які запрошувалися письменники. Широкого розмаху набуло святкування 100-річчя з дня народження письменника. За ініціативи Ірини Михайлівни було розпочато будівництво нового приміщення для літературної експозиції, однак до відкриття нового будинку (1983) вона не дожила.

Ірина Михайлівна обиралася депутатом міської ради, членом правління товариства охорони пам'яток історії та культури. Вона є автором публікацій у періодиці, написала дві книги спогадів "Спогади і розповіді про М.Коцюбинського (1965) та «Михаил Коцюбинский (рос.)» (1969). У 1968 прийнята до Спілки письменників України.

Плідну працю І.М.Коцюбинської на ниві розбудови музейної справи було відзначено орденом «Знак пошани», а також званням «Заслужений працівник культури України».

Також Ірина Коцюбинська була нагороджена численними грамотами, дипломами, 4 медалями та відзнакою «3а відмінну працю». Померла І.М.Коцюбинська 8 листопада 1977 року. Похована у Чернігові на цвинтарі Яцево.


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1365 | Додав: kotsiubynska | Рейтинг: 5.0/4 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість