Головна » 2016 » Жовтень » 22 » Дмитру Іванову - 70!
Дмитру Іванову - 70!
10:26

22 жовтня виповнюється 70 років знаному українському поету, лауреату багатьох літературних премій, зокрема, Національної ім. Т.Шевченка, головному редактору обласної газети «Гарт» Дмитру Іванову.

Дмитро Йосипович народився 22 жовтня 1946 року в селі Тарасівці Новгородківського району на Кіровоградщині. Закінчив середню школу. Перші вірші Дмитро надрукував у районній газеті. Служив у залізничному полку у Чернігові й відвідував засідання обласної літературної студії при редакції газети «Деснянська правда».

Справжній літературний успіх прийшов до нього 1976 р. на Ірпінському семінарі молодих літераторів. Робітник теплиці з радгоспу Чернігівського району вразив присутніх новизною тематики і своєрідністю її художнього втілення. У журналі «Вітчизна» з післямовою Івана Драча з'являється широка добірка його творів. Це був переконливий дебют. А невзабарі у видавництві «Молодь» побачила світ книга поезій Дмитра Іванова «Зерно і любов». Услід за нею у «Веселці» виходить збірка для дітей «Грай, сопілонько моя». Дмитро Іванов стає лауреатом обласної літературної премії імені Олекси Десняка.

За книгу «Заповіти мого роду» його було удостоєно літературної премії ім. М.Островського. Добірки Дмитра Іванова з’являються на сторінках всесоюзної преси. Згодом вони увійшли до збірки «Красный корень», що побачила світ у московському видавництві «Молодая гвардия».

Дмитро Іванов бере активну участь у громадському житті. Він – учасник численних семінарів, декад, форумів, фестивалів літератури, які проводяться у країні і за її межами. Невдовзі вийшли з друку його нові книги «Стремено» та «Маминих слів чорнобривці». Іванов закінчив філологічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка, працює в обласному Будинку народної творчості, а потім переходить на роботу до редакції обласної газети «Гарт», яку очолює з 1991 року.

За цей час він стає Заслуженим журналістом України, лауреатом престижних літературних премій: державної імені Івана Нечуя-Левицького (1997) та міжнародної української імені Григорія Сковороди (2001 р.). 2008 р. Д.Іванов стає лауреатом Чернігівської обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського за книгу «Здрастуйте, я повернувся». А 2010 р. він отримує найпрестижнішу літературну відзнаку нашої держави – Національну премію ім. Т.Шевченка за книгу «Село в терновому вінку» (Чернігів, Трійця, 2008).

Як влучно відмітив відомий український письменник та літературний критик Михайло Слабошпицький щодо поезії Дмитра Іванова: «Сьогодні вже ніхто так не пише. І сьогодні вже немає того села, про яке написав Дмитро Іванов. Він не йшов ні за ким у фарватері, ні на кого не взорувався. Його землисте, солоне і полинно-гіркаве слово, що, здавалося рішуче відгетьковує всі можливі поетизми, несло в собі безоружну щирість і справжність. Це були ніби вже й не вірші, а трагічні новели з того тяжкого життя, де дуже важко лишатися людиною».

А ось що зауважував відомий поет Леонід Талалай: «...уже перші публікації Дмитра Іванова помітили і благословили такі різні поети як Іван Драч та Борис Олійник. Останній був не лише «хрещеним батьком», а й учителем. Його вплив на початкуючого поета беззаперечний. Саме у Олійника Дмитро Іванов учився вибудовувати ліричний сюжет, органічно переходити на розмовні інтонації, порушувати значні філософські проблеми на побутовому рівні, не вдаючись до раціоналістичного розумування. На творчому становленні поета помітно позначився також вплив Григора Тютюнника, про що свідчить зокрема «Балада про свайби», яка перегукується з новелою видатного майстра прози «Віддавали Катрю». Найцінніше з творчого доробку поета — це оповідні балади».

Дмитро Йосипович Іванов був і залишається великим прихильником нашого музею, постійним відвідувачем наших літературно-мистецьких заходів, що часто відбуваються.

Колектив Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського щиро вітає Дмитра Йосиповича з Ювілеєм, зичить міцного здоров'я, благополуччя та подальших творчих успіхів! З роси й води Вам, Дмитре Йосиповичу!

Ігор Коцюбинський, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1902 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість