Головна » 2020 » Травень » 16 » День Європи в Україні
День Європи в Україні
11:21

В Україні день Європи відзначають у третю суботу травня. Цьогоріч свято припадає на 16 травня.

День Європи символізує нову успішну модель мирної співпраці між різними державами. Така співпраця ґрунтується на багатьох цінностях: свобода, демократія, повага до прав людини, верховенство права, інтересів кожної людини.

Поштовхом до заснування Дня Європи стала Декларація Шумана, яку оприлюднили 9 травня 1950 року. Цей документ мав на меті об’єднання під єдиним керівництвом сталеплавильних та вугільних ресурсів європейських держав. Разом із тим він став підґрунтям для майбутньої європейської інтеграції. Рішення відзначення Дня Європи 9 травня було затверджено в 1985 році у Мілані. В Україні ця дата збігається з Днем Перемоги, тому в Україні на державному рівні День Європи закріплено у третю суботу травня згідно з Указом Президента України від 19 квітня 2003 року.

Україна як європейська держава відзначає День Європи як день спільних цінностей всіх жителів континенту. Європейський вибір України ще раз підтверджує її прагнення до вільної торгівлі, а також ринкового розвитку народного господарства, до інтегрування в загальноєвропейську науково-дослідницьку мережу, де наша країна зможе працювати на рівні з іншими. Як і Європа, Україна прагне до миру і добросусідства.

Відзначення Дня Європи в Україні – це ще одне підтвердження того, що Україна – європейська держава не лише за географічним розташуванням, а і за своїми цінностями, історією та характером. Український народ – невід’ємна частина європейської цивілізації. Гасло «Ми ідемо в європейський дім» означає для нашої країни будівництво держави на європейських демократичних принципах та політичній культурі.

День Європи в Україні відзначається задля:

  • формування позитивної думки щодо євроінтеграційного процесу України;
  • популяризації європейських культурних цінностей;
  • залучення громадян до інтеграційних процесів з країнами ЄС.

Святкування Дня Європи – це ще один крок до європейського майбутнього нашої держави.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 615 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість