Головна » 2016 » Вересень » 16 » Чернігів вшановує М.Коцюбинського
Чернігів вшановує М.Коцюбинського
18:11

 Сонячним і теплим видався сьогоднішній день. І недаремно. Адже саме сьогодні Чернігів вшановував Михайла Коцюбинського, видатного письменника, неперевершеного новеліста, художника слова, якого ще за життя називали Сонцепоклонником.

Зранку представники влади, літератори, педагоги, інтелектуальна громадськість міста, школярі зібралися на Болдиній горі, щоб покласти квіти до могили письменника та його дружини. З вітальними словами до присутніх звернулися: заступник голови ОДА, керівник апарату Наталія Романова, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського Ігор Коцюбинський, письменниця, лауреат премії ім. М.Коцюбинського Ганна Баран. Кожен з виступаючих відзначив, що творчість М.Коцюбинського жива й актуальна сьогодні, що його художнє слово не потьмяніє крізь віки, а нестиме світлу ідею добра, людяності, чистоти і справедливості на багато майбутніх поколінь. Велика честь для нас, нині сущих, шанувати памʼять цієї світлої людини. І не заросте ніколи стежка до цієї дорогої кожному чернігівцю могили.

А потому в родинному саду Коцюбинських відбулось нагородження цьогорічних лауреатів обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського. Ряди достойників цьогоріч поповнились славетними іменами: у номінації «Поезія» нагороду одержала Лариса Ткач – поетеса, член літературної спілки «Чернігів» за книгу поезій «Кришталева роса»; у номінації «Проза» лауреатом стала Любов Пономаренко за збірку новел «Синє яблуко для Ілонки».

Олександр Ковальчук, професор Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя, здобув нагороду у номінації «Народознавство» за своє дослідження «Візуальне у творчості Коцюбинського», а творче обʼєднання «Актор і лялька» Чернігівського обласного лялькового театру ім. О.Довженка за цикл вистав «У своїй хаті своя правда, і сила, і воля…».

Дуже сумно, що заслужену нагороду не зміг отримати відомий художник, талановитий майстер Євген Кріп. Його серце зупинилося через кілька днів після присудження йому премії. Батькову нагороду одержав син, Богдан, який пообіцяв використати грошову частину премії на оформлення виставки художніх робіт свого батька, яка відбудеться у листопаді цього року.

Свято завершив виступ капели бандуристів ім. Остапа Вересая під керівництвом Раїси Борщ.  

Більше фотографій з урочистих заходів дивіться тут.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1432 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість