Головна » 2009 » Жовтень » 26 » АНОНС. Відкриття виставки робіт відомої чернігівської майстрині Гюзель ЧЕРНИШ
АНОНС. Відкриття виставки робіт відомої чернігівської майстрині Гюзель ЧЕРНИШ
23:44
30 жовтня (п’ятниця) о 16-00 в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбудеться відкриття виставки робіт відомої чернігівської майстрині Гюзель ЧЕРНИШ.
Правду кажуть, що дійсно талановита людина - талановита в усьому. Геолог за професією, поет та художник за покликанням. Так про Гузель Шаймухайметівну Черниш говорять мистецтвознавці та шанувальники її творчості.
На сьогодні в творчому доробку художниці близько тисячі живописних робіт, на її рахунку більше чотирьох десятків персональних виставок по всій Україні та Росії. І це при тому, що писати картини вона почала лише після виходу на пенсію. Що ж стало поштовхом до творчості? Гузель Черниш на це запитання відповідає дуже просто. Вона каже, що у її житті накопичилося чимало речей, які більшість людей ніколи не зможуть побачити. Художниця розповідає, що, коли здолала високі гори, дісталася океану, то на світ почала дивитися по-новому.
Гузель Шаймухаметівна почала усвідомлювати і бачити набагато більше, ніж інші. Вона хотіла поділитися своїм досвідом із пересічними людьми, відкрити їм очі на цей прекрасний світ. Саме тому і стала шукати спосіб, як відобразити всі ці красоти природи. І знайшла. Жінка почала малювати. Свої роботи вона створює у дуже незвичайний спосіб: пише їх руками. Не пензлями, а саме голими руками, їх енергією. Гузель Черниш розповідає, що кожна її картина іде від серця через руки на папір. Тому її роботи дуже незвичайні, вони зачаровують та приковують погляд.
Спеціальної художньої освіти Гузель Шаймухаметівна не має. Вона знає, що таке перспектива, але у її роботах цього не існує. Один відомий лікар, друг та шанувальник творчості Гузель Шаймухаметівни сказав, що її картини - це четвертий вимір. Авторка впевнена, що власне і займається тим, що блукає та мандрує цим четвертим виміром. Але в той же час це не має нічого спільного із медитацією. Гузель Черниш пояснює такий стан душі як дивовижну властивість своєї свідомості опинятися у незвичайних місцях, бачити те, що іншим не під силу.
Роботи художниці дійсно незвичайні, їх неможливо сплутати з іншими. Деякі люди навіть говорять, що живопис Гузель Шаймухаметівни енергетичний, і запевняють, що після перегляду її картин у них нормалізується тиск, припиняються головні болі та поліпшується настрій.
Що ж так приваблює в цих творах? Сама художниця пояснює це дуже просто: каже, що всі ми дивимось на одне й те ж саме, але не кожний у шаленому темпі життя може вловити надзвичайну красу та гармонійність навколишнього світу. Гузель Черниш вміє передати радісний та дивовижний світ. Кожна її робота - це пізнання істини, це ще одна прочитана сторінка. Майже щодня вона із здивуванням відкриває в собі щось нове та раніше непізнане. Жінка впевнена, що у кожній людині від природи закладено безліч талантів. І головне зуміти їх побачити у життєвих турботах та у повсякденній метушні. Це дуже важливо пам'ятати щодня, щогодини, щохвилини.
Свої почуття Гузель Шаймухаметівна висловлює і у віршах, котрі, за її словами, одне ціле, спільне із живописом. Вже вийшло друком п'ять її поетичних збірок.
У житті Гузель Черниш є справжнє кохання. Ця історія дуже красива та романтична. Свого майбутнього чоловіка вона зустріла, коли проходила переддипломну практику у Казахстані. Практика закінчилася, молоді люди змушені були розлучитися. Але не назавжди. Через чотири роки Петро Черниш розшукав молоду дівчину-геофізика. А за п'ять днів вони разом виїхали до України. І з того часу Гузель носить прізвище Черниш. Зі своїм чоловіком вони прожили майже сорок п'ять років. Разом вони виховали двох доньок - Маргариту та Тетяну, які подарували їм шістьох прекрасних онуків. Гузель Шаймухаметівна головним надбанням та нагородою долі вважає саме свою велику та дружну родину.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 2096 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість