Головна » 2021 » Червень » 26 » 26 червня – День кримськотатарського прапора
26 червня – День кримськотатарського прапора
10:17

«Справжнє татарське царство без жодного впливу Московщини», - саме таким побачив Крим Михайло Коцюбинський, коли вперше потрапив туди навесні 1895 року. Його надзвичайно вразила мальовнича природа і екзотичні, як для європейця, звичаї і культура кримських татар – корінного народу півострова, чиї традиції і побут письменник згодом описав у свої творах. Нині кримськотатарський народ є найчисельнішим корінним народом Криму і Української держави загалом, оскільки сформувався на території, яка сьогодні перебуває у міжнародно визнаних кордонах України, і не має державності поза її межами.

Сьогодні, 26 червня, в Україні відзначається День кримськотатарського прапора. «Мави кок-байрак» (з татарської – «блакитний прапор») являє собою прямокутне полотнище блакитного кольору, який у тюркських народів символізує чистоту, свободу і чесність. У верхньому лівому куті прапора поруч з древком зображена золота «тарак-тамга» (укр. «герб-гребінь») - національний герб кримськотатарського народу, котрий веде свою історію від династії Гераїв. У часи Кримського ханства тамга зображувалася на печатках і монетах. Нині серед істориків побутує думка, що вона є символом терезів, справедливості.

Етнічний прапор кримськотатарського народу вперше було затверджено на засіданні І Курултаю 1917 року, а на початку 1919 року кримськотатарська національна символіка набула сучасного її вигляду. Проте зі встановленням комуністичного режиму небесно-блакитний прапор і тамга опиняються поза законом. У 1929 році виходить заборона на використання блакитного прапора як «буржуазно-націоналістичного», а під час депортації кримських татар у 1944 році зберігання національного стягу вважалося злочином проти радянської влади.

У червні 1991 року на засіданні ІІ Курултаю ухвалено постанову «Про національний прапор і національний гімн кримськотатарського народу», згідно з якою блакитний стяг з золотою тамгою у лівому верхньому куті відновлюється у якості національного прапора та встановлюються його обов’язкові пропорції у співвідношенні ширини до довжини, що складають 1:2.

Вперше День кримськотатарського прапора було відзначено у 2010 році з ініціативи Кримського Молодіжного Центру. У серпні того ж року на засіданні Курултаю було прийнято рішення відзначати це свято щорічно 26 червня у день відкриття ІІ Курултаю. Метою свята є об’єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.

З часів анексії Криму Росією у 2014 році кримськотатарський національний стяг набуває нового змісту – він стає символом боротьби за права корінного народу Криму, символом звільнення півострова від російської окупації та відновлення територіальної цілісності України. А саме свято відзначається під гаслом «Два прапори – єдина країна».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 551 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість