Головна » 2009 » Січень » 13 » Відкрилася виставка «Життя люблю…» до 115-річчя від дня народження Василя Блакитного
Відкрилася виставка «Життя люблю…» до 115-річчя від дня народження Василя Блакитного
14:20
В Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відкрилася виставка «Життя люблю…» до 115-річчя від дня народження Василя Блакитного.
Поет і прозаїк, громадський діяч і журналіст, революціонер національного толку, в’їдливий сатирик і редактор центральної газети – все це Василь Еллан-Блакитний.

Народився 12 січня 1894 року в с. Козли (сучасне Михайло-Коцюбинське) в родині сільського священника Михайла Елланського.

Батько рано помер і родина переїхала до Чернігова. Навчався в Чернігівській духовній семінарії. Разом з П.Тичиною відвідував літературні суботи М. Коцюбинського. Належав до Української партії соціалістів-революціонерів (боротьбистів), а потім до Української комуністичної партії (боротьбистів). Обстоював національні ідеї при входженні України до складу СРСР, чим викликав різку негативну реакцію Леніна.

З часом партію боротьбистів було розпущено, а пізніше її члени знищені сталінським режимом або покінчили життя самогубством як от Гринько, Досвітній, Шумський, Скрипник.

Василь Блакитний помер на 32-му році життя 4 грудня 1925 року. До масових репресій він не дожив, а його дружина була заслана до Сибіру.


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 2055 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість