Головна » 2008 » Жовтень » 3 » Відкриття виставки «Україна-Швеція: на перехрестях історії (XVII-XVIII) століття»
Відкриття виставки «Україна-Швеція: на перехрестях історії (XVII-XVIII) століття»
00:50
1 жовтня у Національному музеї історії України відбулося урочисте відкриття виставки «Україна-Швеція: на перехрестях історії (XVII-XVIII) століття».
Державні, політичні, культурні, торговельні та бізнесові українсько-шведські контакти мають понад тисячолітню історію. Шлях із варяг у греки, що пролягав через Київ, - був однією з найдавніших комунікаційних артерій європейської цивілізації.
Нагодою для нинішнього публічного ознайомлення з експонатами, що уособлюють давні українсько-шведські стосунки стали поважні ювілеї укладання українсько-шведських угод.

У жовтні 2007 р. минуло 350 років Корсунської угоди, а невдовзі відзначатимемо 300 років військово-політичного союзу 1708-1709 рр., що знайшов оформлення у Великобудищанському трактаті, підписаному 28 березня 1709 р.

У відкритті виставки взяли участь – Президент України Віктор Ющенко з дружиною Катериною, а також король Швеції – Карл XVI Густав та королева Швеції – Сильвія.

Шведська сторона представлена на цій експозиції 47 –ма унікальними пам’ятками, які належать шістьом інституціям. Серед них: козацькі клейноди (булава, прапори), листи гетьманів Богдана Хмельницького, Івана Виговського, Пилипа Орлика, гравюри, дипломатичне листування. На виставці експонується полотно «Мазепа і Карл ХII на Дніпрі» пензля відомого шведського маляра Густава Седерстрьома.

З українського боку у виставці беруть участь 13 музейних, архівних та бібліотечних закладів і два приватні колекціонери. Серед цих експонатів особливе місце займають листи професора Альфреда Єнсена до Михайла Коцюбинського та книжка «На віру» творів М.Коцюбинського видана у Швеції шведською мовою за редагування А.Єнсена. Ці речі знаходяться у фондах чернігівського музею-заповідника М.Коцюбинського.


QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 2290 | Додав: Майшев | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість