Головна » 2014 » Липень » 10 » 12 липня 2014 року минає 115 років з дня народження Ірини Коцюбинської
12 липня 2014 року минає 115 років з дня народження Ірини Коцюбинської
17:12
12 липня 2014 року минає 115 років з дня народження Ірини Коцюбинської - молодшої доньки письменника, літературознавця, музеєзнавця, багатолітнього директора музею М. Коцюбинського у Чернігові.
До цієї поважної дати у Чернігівському літературно-меморіальному музеї експонується виставка фондових матеріалів «Берегиня славної родини», на якій представлені родинні фотографії, особисті речі, рукописи ювілярки, ескізи інтер’єру меморіальних кімнат, зроблені її рукою напередодні повної меморіалізації будинку М. Коцюбинського.

У Чернігові ще напевно знайдеться багато людей, які пам’ятають Ірину Михайлівну. Вона могла бути різною: привітною і строгою, серйозною і веселою, мовчазною і говірливою, але завжди з-поміж інших вона виділялась особливою духовною наповненістю, несла в собі ту велич, яка передалась їй від великого батька.

Непростий життєвий шлях судився молодшій доньці М. Коцюбинського. Зростала у теплій атмосфері родинного затишку, гармонії і любові. Але доросле життя так мало приносило їй світлих хвилин. Жовтневий переворот вніс свої корективи у долі мільйонів людей. Не була винятком і родина Ірини Коцюбинської. Вимушена евакуація з рідного міста в далеку Казань, де помирає її чотирирічний син Леонід, потім повернення в напівзруйновану Україну і безкінечні переїзди у пошуках кращого пристанища, репресії обох братів, Юрія і Романа, і страшне тавро родичів «ворогів народу», безробіття і напівголодне існування всієї родини і вічний страх, що сьогодні за тобою можуть прийти, а потім війна, з якої не повернувся чоловік, Абрам Данішевський. Лише після смерті Сталіна Ірина Михайлівна змогла розправити плечі, домогтися реабілітації своїх братів.

У 1956 році вона повернулась до батьківського дому на посаду директора музею. За понад 20 років роботи зробила величезний внесок у розвиток музейної справи, написала велику кількість наукових статей, підготувала і видала дві книги спогадів про М. Коцюбинського, домоглась від уряду виділення коштів на будівництво нового музейного приміщення.
Пішла з життя Ірина Коцюбинська на 78-му році. Похована на чернігівському цвинтарі.

Н. Коцюбинська, заступник директора з наукової
роботи музею.











QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Переглядів: 1303 | Додав: Maysheff | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість