Головна » 2023 » Травень » 11 » Знайомство з «Білим птахом…»: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася чергова зустріч «Клубу українського поетичного кіно»
Знайомство з «Білим птахом…»: у музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася чергова зустріч «Клубу українського поетичного кіно»
20:14

11 травня у кінозалі Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М.Коцюбинського панувала натхненна атмосфера, адже цього дня учасники «Клубу українського поетичного кіно» зібралися задля знайомства з кінострічкою Ю.Іллєнка та І.Миколайчука «Білий птах з чорною ознакою» (1970).

У фільмі зображено трагічне десятиліття (1937-1947 рр.) з життя мешканців буковинського села, зокрема, родини Дзвонарів. Голод 30-х років і румунська окупація доводять населення села до зубожіння. Лесь Дзвонар – батько великої родини – змушений продавати своїх синів в найми, аби прогодувати сім’ю. Одночасно з тим у сюжеті фільму проступає і трагічна історія любові: троє братів Дзвонарів закохані в доньку сільського священника Дану, що згодом призводить до сварки між братами.

Минає час, замість румунської влади до села приходять «совєти». Дана одружується з солдатом радянської армії трактористом Остапом. Проте заледве не на весіллі стає відомо про початок війни. Брати опиняються по різні боки барикад: Петро (І.Миколайчук) служить в радянській армії, Орест (Б.Ступка) приєднується до УПА. Між іншим, це була чи не перша кінострічка, в якій за радянських часів було згадано про феномен УПА і, можливо, через це до фільму ставилися з деякою пересторогою та не випускали в широкий прокат.

У підсумку долі героїв складають трагічно. У повоєнні часи до села повертається лише молодший син з родини Дзвонарів – Георгій, який стає лікарем.

Увесь коловорот історичних подій, людських доль і почуттів виразно проступає на тлі мальовничої природи Буковини. А майстерно уведені в сюжет святкові та побутові народні традиції, національне вбрання, музичні композиції загалом створюють неповторну драматичну і самобутню картину життя, споглядаючи яку щоразу бачиш нові і нові деталі, розкриваєш глибинні сенси буття, усвідомлюючи незмінну актуальність твору і сьогодні – через понад п’ятдесятиріччя з часу створення фільму.

Під час заходу гості клубу не лише з особливим інтересом та трепетом переглянули фрагменти фільму, але продовжили захід бурхливим обговоренням побаченого та рефлексією власних відчуттів і вражень від перегляду уже з позиції сучасного глядача.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 159 | Додав: Kotia | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість