Головна » 2022 » Травень » 19 » Вишиванка – духовна броня України
Вишиванка – духовна броня України
11:05

Всесвітній день вишиванки святкують у третій четвер травня. У нинішньому році свято припадає на 19 травня. Його заснували задля збереження споконвічних народних традицій створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

У нашій державі день вишиванки почали відзначати у 2006 році. Ініціатором свята стала студентка національного університету ім. Ю.Федьковича Леся Воронюк. Вона запропонувала своїм одногрупникам та іншим студентам в один день прийти до навчального закладу у вишитому вбранні. Її пропозицію підтримали і студенти, і викладачі. Невдовзі свято стало більш розповсюдженішим та отримало статус всеукраїнського. Цього дня одягають вишитий одяг не лише на навчання, а і на роботу, чи зустрічі з друзями, на прогулянки або ж і просто в сімейному колі.

Вишита сорочка – символ нашої ідентичності, духовна броня українців. Вона була, є та буде символом нашої ідентичності, віри, надії, любові, боротьби і найголовніше – символом перемоги.

Цьогоріч свято вишиванки відзначають 16-й раз. Його гасло: «Вишиванка – духовна броня України. Захищаємо своє».

Цікаві факти про вишиванку

  • Візерунок на сорочці вишивають на найуразливіших частинах тіла – на горлі, грудях і сонячному сплетінні.
  • Вважається, що вузлики на внутрішній частині сорочки можуть стати причиною нещасть людини, а тому ні в якому разі їх не можна було робити.
  • У давнину дівчина обов’язково мала вишити сорочку своєму нареченому.
  • Кожен регіон має свій крій та візерунок вишитої сорочки. В Центральній Україні часто носили чорно-білі сорочки, на Полтавщині – з білим орнаментом, а на Чернігівщині і Волині – з червоно-білою вишивкою. Яскраві різнобарвні вишиванки носили на Півдні, в Карпатах і Закарпатті, на Гуцульщині і Буковині.
  • Кожен колір, що використовували під час вишивки, мав своє значення. Приміром, червоний означав любов і пристрасть, білий – чистоту і невинність, чорний – тугу, жовтий – надію і радість, синій – спокій, небо, воду, а ще – жіноче начало.
  • Найбільше зібрання людей у вишиванках зареєстрували у 2011 році у Рівному. Тоді на День Незалежності на центральному майдані міста зібралося 6570 людей у вишиванці. Подію занесли до Книги рекордів України.



QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 313 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість