Головна » 2023 » Травень » 18 » Вишиванка – це генетичний код нації
Вишиванка – це генетичний код нації
09:50

Кожного року у травні українці відзначають Всесвітній день вишиванки. Це свято порівняно молоде - з’явилося воно 2006 року, але, незважаючи на це, почало швидко набирати популярності.

Запропонувала відзначати День вишиванки студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Спочатку цього дня у вишиванках приходили на заняття лише студенти та викладачі цього вузу, пізніше свято розповсюдилося далі і стало всеукраїнським, а потім – і всесвітнім.

Українська вишиванка – це не звичайний одяг. Це вбрання, що має багатовікову історію та несе у собі справжній код нації. Здавна вишиванку вважали оберегом. Вишиваючи полотно, жінка, ніби зашивала у кожному стіжку тепло душі і свою любов. У нинішні часи, коли українцям доводиться боротися за свою свободу, проливаючи кров, вишиванка має особливий сенс.

Цікаві факти про вишиванку

  • Чи знаєте ви, що техніка вишивки хрестиком з’явилася тільки у ХІХ столітті. До того часу використовували інші техніки, наприклад, козлики, верхоплут, низинка. Хрестик прийшов до нас із Європи.
  • У вишивальниць є своє професійне свято. На Варвари, 17 грудня, дівчата сходилися на вечорниці та починали вишивати.
  • Вишиванка – це не повсякденний одяг для українців. Вишиванка – це одяг, який ніколи не носили в будень, бо ж тоді б його можна було легко забруднити, а про такі пральні засоби, якими нині користуємося ми, годі було й мріяти. На щодень були інші сорочки, нічим не прикрашені.
  • Оригінальна вишивка білими нитками по білому потребувала тривалої підготовки. На це могло піти до трьох років. Найдовшим процесом було вибілювання ниток.
  • У давні часи дівчатка навчалися вишивати з 5 років. В цьому віці вони опановували найпростіші шви.
  • День вишиванки відзначає 60 країн світу. Марші та флешмоби у вишиванках діють у країнах, де є українська діаспора.
  • Поки не винайшли штучних барвників для ниток, вишивальниці використовували лише натуральні. Для цього готували настоянки із трав, соку різних плодів. Приміром, аби отримати жовтий, використовували пшеницю.
  • Вишиванку можна побачити навіть на грошах. Чи помічали ви, що на 20-гривневій купюрі є зображення Івана Франка у вишитій сорочці? Письменник першим серед інтелігенції почав пропагувати вишитий одяг у поєднанні з класичними піджаками, камізельками, тренчами.

У День вишиванки в нашій країні проводилися марші та дефіле вишиванок, організовувалися ярмарки, де можна придбати такий одяг. Звісно, воєнний стан в країні вніс свої корективи у відзначення усіх свят, зокрема і Дня вишиванки. Але все одно кожен із нас сьогодні може одягти вишитий одяг на роботу, навчання або ж і просто на прогулянки, аби гордо позначити себе: я – українець, я живу на своїй землі!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 329 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість