Головна » 2023 » Квітень » 22 » У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся кіноперегляд стрічки «Що записано в книгу життя» та онлайн-зустріч творцями фільму О.Денисенком
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбувся кіноперегляд стрічки «Що записано в книгу життя» та онлайн-зустріч творцями фільму О.Денисенком
16:00

22 квітня у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася чергова зустріч «Клубу українського поетичного кіно». Квітневий кіноперегляд увійшов до циклу заходів мистецького проєкту «In memoriam. Михайло Коцюбинський: 110 років пам’яті», приуроченого до 110-х роковин з часу смерті письменника.

Серед творчого доробку М.Коцюбинського є новела «Що записано в книгу життя». Попри доволі простий сюжет твору, який, очевидячки, має свої витоки з народних переказів та легенд, автор піднімає у нім класичну ідею антагонізму життя і смерті, котрі, попри одвічне протистояння, завжди існують у тісному взаємозв’язку одне з одним у вселенському неперервному потоці буття. І, кожен, хто приходить у цей світ, пише в ньому умовну книгу життя, а оцінити і осягнути написане-прожите по-справжньому людина може лише перед лицем смерті.

Цю новелу 1988 року екранізував український режисер і літератор Олександр Денисенко у співпраці з кінооператором Сергієм Рябцем. Однойменний 35-хвилинний фільм за мотивами новели М.Коцюбинського вражає психологізмом, лаконічністю і виразністю сюжетної та ідейно-смислової ліній твору, змушуючи не лише під іншим кутом зору поглянути на оригінальний твір, але і спонукає до розумів, актуалізуючи широкий спектр питань культурно-етичної проблематики, заявленої, як в самому літературному тексті, так і в кінофільмі за його мотивами.

Після перегляду в режимі онлайн-конференції до спілкування з учасниками зустрічі долучилися і творці фільму – режисер і автор сценарію Олександр Денисенко та кінооператор фільму Сергій Рябець, котрі поділилися з глядачами історією створення стрічки та розповіли про цікаві ситуації, що траплялися під час знімання. Під час діалогу, звичайно, не оминули і болючі теми сучасної війни та місця кінематографу у формуванні як національної самосвідомості, так і в презентації образів України і українців світові.

На останок учасники заходу висловили побажання щодо співпраці у майбутніх мистецьких проєктах. Адже і у творчості М.Коцюбинського, і в українському кінематографі є ще багато оригінальних творів, актуальних тем і загадкових для сучасного глядача явищ, які варті того, аби бути поміченими, розгаданими і, як дорогоцінний скарб, відкриті світові.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 163 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість