Головна » 2015 » Вересень » 23 » У музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбулися заходи з нагоди 125-річчя від дня народження Аркадія Казки
У музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбулися заходи з нагоди 125-річчя від дня народження Аркадія Казки
18:47

23 вересня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського відбувся літературно-мистецький захід «Зламана квітка: до 125-річчя від дня народження Аркадія Казки».

Особистість педагога, поета і перекладача Аркадія Казки до нині залишається загадкою, оскільки окремі сторінки з його життя і сьогодні приховані в архівах. І саме знайомству з Аркадієм Казкою як історичним діячем, як людиною з глибоким світовідчуттям був присвячений літературно-мистецький захід.

Зі вступним словом до присутніх звернувся директор музею Ігор Коцюбинський, котрий наголосив на значущості творчої спадщини Аркадія Казки, яка і в наші дні не втрачає своєї актуальності.

Про життя і смерть Аркадія Казки у контексті історичної епохи, його місце серед видатних українських поетів розповіла Тамара Демченко – кандидат історичних наук, викладач Інституту історії, етнології і правознавства імені О.М. Лазаревського. Вона зазначила, що нелегке життя і трагічна смерть поета – це одна з перших болючих жертв тогочасної суспільно-політичної системи.

Як відомо, Аркадій Казка народився у Седневі. Саме про це старовинне містечко над Сновом і про родину письменника розповів присутнім асистент кафедри історії та археології Ервін Міден, а також порадував присутніх натхненним прочитанням поезії митця.

З особливою увагою глядачі слухали виступи представників родини поета. Так, Михайло Байдаков у своїй розповіді звернув увагу на долю творчої спадщини письменника. А молодий художник Віталій Байдаков подарував музею портрет Аркадія Казки.

Свої юнацькі літа Аркадій Казка провів у Чернігові, де навчався у реальному училищі і мав багато друзів, зокрема товаришував з Павлом Тичиною. Справжньою радістю для поета стало його знайомство з Михайлом Коцюбинським, яке напевно справило значний вплив на формування світогляду митця. Саме про роль Михайла Коцюбинського у житті Аркадія Казки розповіла гостям зали завідуюча меморіальним відділом музею Марія Москаленко.

Особливої зворушливості і затишку атмосфері заходу додала поезія Аркадія Казки майстерно прочитана науковими співробітниками музею Катериною Федько та Дмитром Мельниченком.

У ході заходу його учасники, серед яких студенти, письменники, викладачі чернігівських вишів, представники громадськості міста, отримали чудову можливість більше дізнатися про видатного земляка і поринути у неповторний світ його неймовірно різноманітної і надзвичайно цікавої творчості.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1288 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість