Головна » 2023 » Квітень » 28 » У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася перша цього року екскурсія меморіальним будинком родини Коцюбинських
У музеї-заповіднику М.Коцюбинського відбулася перша цього року екскурсія меморіальним будинком родини Коцюбинських
18:52

Сьогодні, 28 квітня, Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.Коцюбинського вперше після тривалої перерви запросив усіх охочих на екскурсію до меморіального будинку видатного українського письменника.

Понад рік, з часу широкомасштабного вторгнення військ рф на територію України та після пошкоджень будівлі, отриманих внаслідок мінометного обстрілу у березні 2022 року, меморіальна експозиція, облаштована у будинку Коцюбинських, не функціонувала. Цінні музейні предмети, які колись належали безпосередньо сім’ї письменника або ж використовувалися для наочної ілюстрації побуту чернігівської родини початку ХХ століття, у зв’язку з дією військового стану та задля забезпечення оптимальних умов збереження полишили свої місця в експозиції. Книжкова шафа та рояль, що постраждали від влучання уламків міни, котра розірвалася неподалік будинку, відновлені завдяки копіткій праці фахівців Національного науково-дослідного реставраційного центру України влітку минулого року. А нині працівники музею нарешті отримали змогу відновити таку знайому чернігівцям і гостям міста неповторну затишну атмосферу садиби М.Коцюбинського.

На жаль, у зв’язку з нестабільною безпековою ситуацією в країні загалом і прикордонній Чернігівщині зокрема, наша сучасна експозиція в меморіальному будинку письменника помітно відрізняється від традиційної, адже вона створена без використання цінних речей з основного музейного фонду. Але у поєднанні з цікавою екскурсією вона якнайкраще дозволяє поринути у світ Михайла Коцюбинського, дізнатися про долю письменника та представників його родини, а ще насолодитися мальовничими пейзажами та відчути натхненно спокійну енергетику саду Коцюбинських.

Перша цьогорічна екскурсія будиночком і садом письменника стала особливою, адже в її ході можна було почути мало відомі факти з життя письменника та його родини, поглянути на побут і творчу працю М.Коцюбинського очима його сучасників та доньки Ірини, завдяки залишеним ними свого часу спогадам. А ще для нас і наших відвідувачів ця подія – відкриття експозиції і нова екскурсія – стали по-своєму символічними, адже попри війну, тривоги і біль життя триває. І життя, світло і добро обов’язково переможуть смерть, темряву і страх.

А поки – запрошуємо всіх на екскурсії та натхненні прогулянки до садиби Коцюбинських!

Довідки та замовлення квитків за телефонами: (093) 002 42 96, (097) 465 70 91.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 176 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість