Головна » 2020 » Червень » 23 » ТОП-5 цікавих фактів про сад музею-заповідника М.Коцюбинського
ТОП-5 цікавих фактів про сад музею-заповідника М.Коцюбинського
10:10

А ви давно були у музейному саду? Пропонуємо кілька цікавинок про нього і вам точно захочеться знову прогулятися його стежками.

  1. Садиба М.Коцюбинського єдиний музей в місті, який, крім виставкових залів, має ще й «зелену експозицію» - меморіальний сад, започаткований свого часу ще родиною письменника.
  2. Сьогодні планування основних алей саду таке ж, як і за часів М.Коцюбинського. Відновити його вдалося завдяки спогадам доньки письменника Ірини Коцюбинської, яка 20 років очолювала музей свого батька.
  3. Протягом сезону у саду можна спостерігати буяння понад 200 видів рослин, серед яких дерева, кущі, квіти, котрі свого часу подобалися усім членам великої родини письменника. Квіткове різнобарв’я наповнює сад з ранньої весни і до пізньої осені.
  4. Центральні клумби вінчають величні корони зі сріблястого листя південної гості – агави. Свого часу М.Коцюбинський бачив ці рослини на острові Капрі і вони вразили його своєю дивною особливістю – помирати після цвітіння. Вперше ці рослини з’явилися у музеї ще у 30-х роках ХХ століття за часів директорства Хоми Коцюбинського. У той же період для зимівлі південних рослин були збудовані теплиці, котрі слугують і досі. Крім агав, на квітниках саду красуються такі нетипові для нашого клімату рослини, як магонія падуболиста, бругмансії, юкки тощо.
  5. У затишному куточку бічної алеї саду є невелика «канапка з моріжка» - нагадування про трав’яний диванчик, котрий колись Віра Коцюбинська – дружина письменника – зробила для свого чоловіка, аби той міг спочивати і вигріватися на сонці, милуючись цвітінням саду.

Сьогодні сад квітує і радує око відвідувачів. Тут можна не лише прогулятися, але й спочити на лавці у затінку дерев чи почитати книгу на затишній терасі будинку письменника. А ще сад музею М.Коцюбинського вже не перший рік є улюбленим місцем для професійних фотосесій серед чернігівців та гостей міста.

Гайда до саду!

 

Довідки та замовлення екскурсій садом музею за телефонами: (0462) 678-741, 677-481, (093) 002 42 96.

Адреса музею: м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 1583 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість