Головна » 2015 » Грудень » 5 » Таємниця вишитого образу: у музеї М. Коцюбинського відкрилася виставка вишитих ікон Агнеси Ляшенко
Таємниця вишитого образу: у музеї М. Коцюбинського відкрилася виставка вишитих ікон Агнеси Ляшенко
15:19

4 грудня у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відкрилася виставка вишитих ікон "З відчуттям Божої любові" Заслуженої майстрині народної творчості Агнеси Ляшенко.

Офіційне відкриття виставки припало на шановане в народі релігійне свято – Введення в храм Пресвятої Богородиці. І з самого початку неповторну натхненну атмосферу у залі створив Академічний камерний хор ім. Д. Бортнянського, який відкрив захід молитвою «Отче наш». Справжнім подарунком для гостей виставки і самої майстрині стали духовні хорові композиції, майстерно виконані учасниками хору під керівництвом Івана Богданова.

Зі вступним словом до присутніх звернувся директор музею Ігор Коцюбинський. Він привітав пані Агнесу з відкриттям чергової виставки і побажав їй творчого натхнення на нові звершення. А куратор виставки і ведуча заходу завідуюча відділом музею Марія Москаленко звернула увагу відвідувачів на те, що Агнеса Денисів – одна з тих людей, які відновлювали традицію вишивання ікон у нинішні часи. До того ж Марія Іванівна вказала на особливості техніки виконання кожної ікони, адже майстриня не використовує готових схем для вишивки, натомість вона, детально вивчивши історію і глибинний зміст кожного образу, власноруч створює ескіз, за яким згодом з’являється готова унікальна робота.

Отець Андрій з церкви святих мучеників князя Чернігівського Михаїла і боярина його Федора, звертаючись до присутніх, наголосив на духовному значенні образу Божого, втіленому в іконах, та подвижницькій місії людей, які творять цей образ. Цитуючи Святе Письмо, отець Андрій нагадав, що як «блаженні миротворці, бо вони синами Божими назовуться», так і благословенна та людина, яка перемагає у собі темряву страхів, сумнівів, ліні і розчарувань та несе у світ мир, добро, радість і красу.

Безліч щирих слів на адресу Агнеси Денисівни прозвучало від директора Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Галагана Ірини Ральченко, заступника директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Алли Доценко, голови Спілки жінок м. Чернігова Людмили Канюки, колег та друзів майстрині.

Особливо зворушливими були виступи рідних пані Агнеси. Зокрема, дочка розповіла гостям виставки про те, що рукоділля в їхній родині не просто захоплення, а справжня традиція, яка передається від покоління до покоління по жіночій лінії. У свою чергу онук, розповідаючи про роботи Агнеси Денисівни, згадав вислів матері Терези, котра вважала, що люди – це олівці в руках Бога. На його думку пані Агнеса – це голка і нитка в Божій руці, яка веде за собою добро і натхнення для оточуючих.

Наостанок сама майстриня поділилася з присутніми секретами своєї творчої майстерні та розповіла, що з-поміж 80 робіт, представлених на виставці, є цілі серії вишитих образів, зокрема, Богородичні ікони, святі Чернігівщини і Києво-Печерської Лаври, великомученики, хрестителі Русі тощо.

Музей М. Коцюбинського запрошує усіх поціновувачів народного мистецтва відвідати виставку вишитих ікон Агнеси Ляшенко.

Виставка триватиме протягом місця за адресою м. Чернігів, вул. Коцюбинського, 3, Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М. Коцюбинського.

Вартість вхідних квитків:

  • дитячий – 3 грн;
  • студентський – 4 грн;
  • дорослий – 6 грн.

Ласкаво просимо!

Пропонуємо переглянути відео з відкриття виставки: 

http://kotsubinsky.org/video/vip/12/podiji/z_vidchuttjam_bozhoji_ljubovi




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 1184 | Додав: Kotia | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість