Головна » 2022 » Січень » 6 » Святвечір у сім’ї Коцюбинських
Святвечір у сім’ї Коцюбинських
11:31

Сьогодні, 6 січня, Святвечір, Святий вечір або Надвечір’я Різдва Христового. Цього дня увечері вся сім’я збиралася за столом за святковою вечерею. Господарі застеляли найкращою скатертиною стіл, дім прикрашали рушниками, а на стіл ставили 12 пісних страв. За тиждень після Різдва, напередодні Нового Року (за старим стилем), - українці святкують Щедрий Вечір. За християнським календарем – це день преподобної Меланії.

Як святкувала ці дні в сім’ї відомого письменника Михайла Коцюбинського? Давайте разом розгорнемо книгу спогадів його дочки Ірини Михайлівни та дізнаємося!

«На святий вечір стіл у їдальні застеляли запашним сіном, вкривали його чистою скатертиною. Посередині клали паляницю, сідали вечеряти, тільки-но на небі сходила перша зірка. Їли юшку з солоної риби, кутю з пшениці та узвар з фігами.

На Різдво співали колядок.

В новорічне свято посівали в хаті пшеницю, щоб хліб родив, щоб багато жилося, а на масниці робили колодки з подарунками і на квітчастих стрічках чіпляли їх знайомим парубкам на плече,  за що обов’язково сплачувався викуп цукерками або горіхами.

«Цей Свят-вечір, Маланки, ці колядки й щедрівки мають для мене значення, промовляють до мене згадками щасливих дитячих літ, віють поезією давніх, доісторичних часів… І як, коли б ти знала, хочеться переживати ці враження з тобою, милою істотою, з моєю хорошою та коханою Вірусею», - писав пізніше Михайло Михайлович Коцюбинський своїй нареченій Вірі Дейші в новорічну ніч 1895 року…».




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Публікації | Переглядів: 443 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/3 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість